Kira geliri beyanı ile ilgili bilmeniz gerekenler!

2016 yılında kiraladığı konuttan 3 bin 800 TL’nin, iş yerinden ise 30 bin TL’nin üzerinde kira geliri olanlar için kira geliri beyanı dönemi 1 Mart 2017’de başlıyor. Kira beyanı için son tarih 27 Mart.

 

 

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, kira geliri beyanı verecekler için uyarılarda bulundu. Peki kira geliri beyanı nasıl verilir? Kentsel dönüşümdeki kira gelirlerinin beyanı gerekir mi? Kimlerin kira geliri beyanı vermesi gerekmez?

 

 

Kira geliri beyanı nasıl verilir?

• Kira geliri beyanı verecekler www.gib.gov.tr adresi üzerinden “Hazır Beyan Sistemi”ne giriş yaparak, kendileri için hazırlanmış beyanları onaylamaları veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebilmeleri mümkün.

• Bu noktada mükellefin beyanı esas alınıyor.

• Maliye Bakanlığı tapu, elektrik, doğal gaz, su abonelikleri ile banka, PTT, sigorta gibi kurumlardan alınan bilgiler doğrultusunda kimlerin kira geliri elde ettiğini kolayca tespit edebiliyor.

• Kira gelirlerini beyan etmeyenler, eksik ve yanlış beyan verenler istisna oranından faydalanamadıkları gibi, kendilerine usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası uygulanabiliyor.

• Usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası ile karşılaşmamak için kira geliri elde edenlerin dönem içerisinde beyanlarını vermesi önem taşıyor.

 

Kentsel dönüşümdeki kira gelirlerinin beyanı gerekir mi?

• Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalarda oturan hak sahiplerine müteahhit ya da ilgili bakanlık tarafından ödenen kira ödemelerinin herhangi bir sözleşmeye dayanmadığı için kiralama işlemi sayılmıyor.

• Bu kapsamda elde edilen kira yardımları “gayrimenkul sermaye iradı” olmadığı için kentsel dönüşümdeki kira gelirleri ile ilgili kira beyanı verilmiyor.

 

 

Kimlerin kira geliri beyanı vermesi gerekmez?

• 2016 yılı istisna tutarı konutta 3 bin 800 TL, iş yerinde ise 30 bin TL. Bu rakamların altında kira geliri elde edenlerin vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek yok.

• Ancak daha önceden vergi kaydı var ise istisna tutarının altında olduğunun bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-geliri-beyani-ile-ilgili-bilmeniz-gerekenler/

Kira gelir vergisi cezası nedir, nasıl hesaplanır?

Evini veya iş yerini kiraya veren kişilerin Gelir Vergisi Kanunu’na göre kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Peki kira gelir vergisini beyan etmeyenler için nasıl bir ceza uygulanıyor? Kira gelir vergisi cezası nedir?

 

 

 

Kira gelir vergisi nasıl hesaplanıyor?
Vergi dairesine beyan edilen toplam kira gelirini içeren vergi her yıl iki eşit taksitle ödeniyor. Kira gelir vergisi hesaplaması, taşınmazın mesken veya iş yeri olmasına göre değişiklik gösteriyor. Kira gelir vergisi ödeyecekler “götürü gider yöntemi” veya “gerçek gider yöntemi” ile ödeme yapabiliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-gelir-vergisi-cezasi-nedir-nasil-hesaplanir/

Kira geliri elde edenler 1 Mart’a dikkat!

2016 yılında kiraladığı konuttan 3 bin 800 TL’nin, iş yerinden ise 30 bin TL’nin üzerinde kira geliri olanlar için beyan dönemi 1 Mart 2017’de başlıyor. Kira beyanı için son tarih 27 Mart.

 

 

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, kira gelirlerinde 2016 yılı için istisna oranlarının konutta 3 bin 800 TL, iş yerinde ise 30 bin TL olduğu bilgisini verdi.

Kolçak, yaptığı açıklamada “1 Ocak-31 Aralık dönemine ait beyana tâbi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için takip eden yılın mart ayının 1. gününden 25. günü akşamına kadar beyannamelerin verilmesi gerekir. Beyanname verme süresinin son gününün resmî tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilir. Bu da 27 Mart’a denk geliyor” dedi.

 

Birden fazla kira geliri elde edenler ne yapmalı?

İstisna haddinin üzerinde konut ve iş yeri kira geliri elde edenlerin bu istisna oranlarını düştükten sonra beyanname vereceklerini ifade eden TÜSODER Başkanı Kolçak, istisna oranlarının sadece bir konut için kullanılabildiğine, birden fazla konuttan gelir elde edenlerin buna dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-geliri-elde-edenler-1-marta-dikkat/

Kira geliri beyanı yüzde 24 arttı

Maliye, kira gelir vergisini ödemeyen veya düşük beyanda bulunan ev sahiplerini yürüttüğü iletişim kampanyalarıyla ikna etti ve kira beyanlarında bir yılda yüzde 24’lük artış yaşandı.

 

 

Maliye’nin kayıt dışı ekonomi ile ilgili mücadelesi, kira gelirini beyan eden ev sahiplerinin sayısını etkiledi. 2016 yılında beyan edilen kira geliri geçen yıla göre yüzde 24 arttı. Toplam kira vergisi 33.7 milyar TL olurken, vergi oranı ise yüzde 26 artışla 5.1 milyar TL’ye ulaştı.

 

Kira geliri beyanı etmeyenler tespit ediliyor

Geçen sene düşük kira geliri beyan eden veya hiçbir bildirimde bulunmayan ev sahiplerinin ikna edilmesi sonucunda beyanname veren mükellef sayısı bu yıl 1 milyon 446 bin oldu.

2016’da olduğu gibi önümüzdeki 2017 yılında da kira gelirini eksik beyan eden veya herhangi bir bildirimde bulunmayan ev sahipleri ile ilgili elektronik ortamda tespit işlemi devam edecek. Tespit edilen mükellefler vergilerini cezalı olarak ödemek zorunda kalacak. 3 bin 600 liralık istisna tutarının üzerindeki kira gelirleri için vergisini ödemeyenlere cezai yaptırım söz konusu. Bilindiği gibi kira geliri her yıl Mart ayında beyan ediliyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-geliri-beyani-yuzde-24-artti/