Boyun Tutulması

Parasetamol ya da aspirin gibi steroid yapıda olmayan iltihap önleyici (antienflamatuar) ilaçlan da kapsayan reçete ile satılmayan ilaçlar, ağrı ve iltihaplanmayı hafifletmeye yardımcı olabilir. İltihaplanmayı azaltmak için ilk 2 gün boynunuza günde dört defa 15 dakika boyunca soğuk kompresler uygulayınız; sonra kas spazmlarım rahatlatmak için aynı düzende sıcak (sıcak su şişesi ya da ısıtma pedi şeklinde) uygulayınız. Uzanarak ya da boynunuza ve üst sırt kaslarınıza masaj yaptırarak başınızı dinlendiriniz.

boyuntutulmasi

Ağnnız 3 günden fazla devam ederse, doktorunuza danışınız. Doktorunuz, ağrıyı hafifletmek için yumuşak bir boyunluk takma¬nızı ve başımzı hareket etmekten sakınmanızı önerebilir. Ancak, boyunluğu her seferinde sadece birkaç saat takmaya dikkat etmelisiniz. Bazı doktorlar kas gevşetici ilaçlar da reçete edebilirler.

Fıtık

Kasık fıtığı vakaları, dünyadaki tüm fıtık vakalarının yüzde 75’ini oluşturur. Kasığın bir başka türü ise uyluk fıtığıdır ve kasığın yanında oluşur. Daha çok kilolu kadınlarda görülen bir hastalıktır.Fıtıklar, önceden olduğunuz ameliyatlardan dolayı karın bölgesindeki zayıf alanlarda oluşabilirler ve bunlara da keşi yeri fıtığı adı verilir.

SEMPTOMLAR
Bir çıkıntı fıtığın ilk belirtisidir. Bir fıtık, sıkma yoluyla eğrilirse, kanın bağırsaklara akışını engelleyebilir, ağrıya ve doku ölümüne neden olabilir, kusma ve mide bulan-tısıyla hayatı tehdit edici bir hal alabilir.

fıtık

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Sizde fıtık olduğundan şüpheleniyorsanız, fiziksel muayeneyle teşhisi koyacak olan doktorunuza başvurunuz. Bazı fıtıklar, fıtığa baskı yaparak kontrol altına alan destekleri giyerek gözetim altında tutulur. Fıtıkla yaşamak riskli bir durum doğurabilir; çünkü şişmelerin geri itilmesi bazen imkansız olur ve bu durum bağırsak tıkanmasına yol açabilir. Fıtığınızla ilgili riskleri öğrenmek için doktorunuza danışınız.

Fıtıklar açık ameliyatla da iyileştirilebilir. Bu tür müdahalelerde bir keşi yapılır ve fıtıklaşmış doku çıktığı yere geri itilir ve oraya dikişlenir. Bazen sentetik malzemeden oluşmuş küçük bir ek, yarığın altına yerleş¬tirilerek büyüyen dokuyu engellemek için bir iskele görevi görür. Bu uygulama kasların canlanmasını sağlar ve böylece fıtık bir daha tekrarlamaz.

Laparoskopik fıtık tedavisinde, hekim karında üç küçük keşi yapar ve karnın içini görebilmek için bu bölgeyi karbondioksitle şişirir.

Laparoskop aracılığıyla cerrahi araçlar ve küçük bir kamera yerleştirilir ve monitörden izlenirken diğer araçlar da öbür kesimlerden içeri sokulur.
Hekim fıtıklaşmış organı yerine geri iter ve kesinin aşağısına bir ek yerleştirir. Yeni bir laparoskopikknikle karın bölgesinde bir balon şişirilerek hekimin çalışabileceği açık bir alan yaratılır. Bu yöntemle bağırsakların ve kan damarların hasar görmesi engellenmiş olur.
Laparoskopik fıtık tedavisinden sonra işinize 1 ya da 2 hafta içinde dönebilir ve ağır eşyaları 4 ya da 6 hafta içinde kaldırmaya başlayabilirsiniz.