Ankara, en yüksek gelirli şehir!

Türkiye’de tüm şehirleri kapsayan gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan araştırmada ülkenin en yüksek gelire sahip, gelir eşitsizliğinin en düşük oranda yaşandığı ve yoksulluk oranının en yüksek olduğu şehirler sıralandı.

 

 

• Türkiye’de ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri, 2015 yılında 16 bin 515 lira olarak hesaplandı.
• İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey Bölgeleri itibarıyla söz konusu geliri en yüksek olan bölge 22 bin 516 lirayla Ankara oldu.

 

 

Türkiye’de geliri en yüksek olan ilk 3 şehir
o Ankara: 22 bin 516 TL
o İstanbul: 22 bin 67 TL
o İzmir: 19 bin 689 TL

 

Türkiye’de geliri en düşük olan ilk 3 şehir
o ŞanlıurfaDiyarbakır: 22 bin 516 TL
o Mardin, Batman, Şırnak, Siirt: 8 bin 184 TL
o Van, Muş, Bitlis, Hakkari: 8 bin 773 TL

 

 

Gelir eşitsizliği en çok ve en az yaşanan şehirler
• Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, 1’e yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade eden Gini katsayısı Türkiye’de 2015 itibarıyla 0,397.
• Gelir eşitsizliğinin en düşük olduğu şehirler (Gini katsayısı en düşük olanlar)
o KırıkkaleAksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir: 0,308
o Kastamonu, Çankırı, Sinop: 0,310
o Zonguldak, Karabük, Bartın: 0,315
Gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu bölgeler (Gini katsayısı en fazla olanlar)
o Şanlıurfa, Diyarbakır: 0,420
o Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan: 0,400
o İstanbul: 0,397

 

Göreli yoksulluk oranı hangi şehirlerde daha yüksek?
Yoksulluk sınırı, her bölge için eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan (ortanca) gelirin yüzde 50’si temelinde hesaplanıyor.

 

• Göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu şehirler
o Antalya, Isparta, Burdur: Yüzde 14,1
o Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan: Yüzde 13,9
o İzmir: Yüzde 12,8

 

• Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu şehirler
o Van, Muş, Bitlis, Hakkari: Yüzde 5,3
o Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak: Yüzde 7,3
o Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Zonguldak, Karabük, Bartın: Yüzde 8,6

 

• Geliri yüzde 60’ı dikkate alınarak hesaplanan gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler
o Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan: Yüzde 23,7
o Şanlıurfa, Diyarbakır: Yüzde 22,1
o Antalya, Isparta, Burdur: Yüzde 20,3

 

• Geliri yüzde 60’ı dikkate alınarak hesaplanan gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler
o Van, Muş, Bitlis, Hakkari: Yüzde 10,3
o Zonguldak, Karabük, Bartın: Yüzde 12
o Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir: Yüzde 13,1

Kaynak: http://blog.zingat.com/ankara-en-yuksek-gelirli-sehir/

Emlak Konut’tan üç şehire 4 bin 500 konut!

Emlak Konut GYO Ankara, Kocaeli ve Niğde’de 4 bin 500 konutu ekim ayı sonunda satışa sunacak! Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Ankara, Kocaeli-Gebze ve Niğde‘de orta ve ortanın altına hitap eden 4 bin 500 konutu ekimin sonu ve kasımın başı itibarıyla satışa sunacaklarını belirterek, “Burada da tarihi bir satış ve talep bekliyoruz. Bunun 2 bini Ankara‘da, 2 bini Gebze’de ve 500 adedi Niğde‘de olacak” diye konuştu.

Sektöre canlılık getirecek teşvikler devam edecek

Emlak Konut GYO’nun Tahincioğlu Gayrimenkul işbirliğiyle hayata geçirdiği Nidapark Kayabaşı projesinin tanıtın toplantısında konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, hayata geçirdikleri projelerle kritik süreçlerden geçen Türkiye’nin istikrarına bir nebze de olsa katkıda bulunmayı hedeflediklerini ifade ederek, bugüne kadar yaptıkları her işte ülkenin yarınlarına katkı sağladıklarının bilincinde olduklarını ve bu misyonlarını devam ettirme arzularını hiç kaybetmediklerini söyledi.

İnşaat sektörünün toplam istihdamda yaklaşık yüzde 8 paya sahip olduğunu, bu açıdan inşaat ve gayrimenkulün ülke adına çimento ve demirden çok daha büyük anlamlar taşıdığını belirten Kurum, “Sektörün önemine istinaden, sıklıkla gayrimenkul sektörünü hareketlendirmeye yönelik önemli olduğunu düşündüğümüz noktalara dikkat çekmeye çalışıyoruz. Tapu harçlarının daha makul seviyelere çekilmesi, ilk defa konut alacaklara yönelik avantajlar sağlanması, konutlarda yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 gibi KDV oranlarının belirleyen, arsa rayiç bedellerinin hesaplanmasında değişikliğe gidilmesi daha önce de dile getirdiğimiz öneriler. Konutta kredi kullanma oranının artırılması, 150 metrekareden büyük konutlarda KDV’nin düşürülmesi gibi gelişmeler, sektöre bakış açısının çok olumlu olduğunu gösteriyor. Sektöre canlılık getirmeye yönelik bu tür teşviklerin devam edeceğini ümit ediyoruz” dedi.

Başakşehir’de satışta olan 2 bin 500 bağımsız bölüm

Ağustos sonu itibarıyla yaklaşık 5 bin 400 bağımsız bölüm satışı gerçekleştirdiklerini ve 3 milyar 700 milyar lira ciro elde ettiklerini duyuran Kurum, şu anda 12,5 milyar liraya varan değer ile Türkiye’nin 15’inci firması olduklarını, Türkiye’nin geleceği için bütün güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Başakşehir-Kayabaşı bölgesinde bugüne kadar 12 bin 300 bağımsız bölümün ihalesini gerçekleştirdiklerini kaydeden Kurum, bunların 9 bin 500’ünü sattıklarını, şu anda satılmayı bekleyen sadece 2 bin 500 adet bağımsız bölüm olduğunu bildirdi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlak-konuttan-uc-sehire-4-bin-500-konut/