YaşamSkor: Yaşam kalitenizi artırmanın yolu!

Türkiye’nin akıllı emlak sitesi Zingat.com, ziyaretçilerinin yaşam kalite endeksini ölçerek gayrimenkul yatırımlarını yönlendirmelerini sağlayan ‘yaşamSkor’ uygulamasını tanıttı. Zingat.com’un yeni uygulaması “yaşamSkor”, ev-iş yeri-sosyal yaşam alanı üçgeninde gerçekleştirdiği değerlendirmeyle gayrimenkul kararlarınızı yönlendiriyor.

 

Akıllı emlak kararı vermek artık daha kolay

Bilimsel altyapısı ve milyonlarca veri setinden beslenen hesaplama araçlarıyla ev almak, satmak ya da kiralamak isteyen gayrimenkul yatırımcılarının en doğru kararı almasına yardımcı olma hedefiyle yolan çıkan Zingat.com, yaşam kalite endeksini ölçtüğü uygulaması yaşamSkor’u, Grand Hyatt İstanbul’da gerçekleştirdiği basın toplantısıyla tanıttı. ‘yaşamSkor’un hesaplama algoritmasında, seçilen yerler ve bu yerlerin birbirleriyle olan ilişkileri ile sosyo-ekonomik dereceleri de dahil birçok parametre kullanılıyor.

 

‘yaşamSkor’un, mevcut yaşam kalitesinin iyilik baremi olarak belirlenen 0-100 değer aralığında ölçeklendiğine ve bazı mekan değişiklikleriyle bu kalitenin artırabilmesi için farkındalık yarattığına dikkat çeken Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, “yaşamSkor, insanların gayrimenkul yatırımı, satın alması, kiralaması gibi çok önemli kararları alırken kendi yaşam alanlarına özel ‘akıllı’ kararlar almalarını sağlayacak.” dedi.

 

yaşamSkor ile ilgili detaylı bilgi için!

 

yaşamSkor uygulaması dünyada ve Türkiye’de bir ilk

Zingat.com’un bilgi ve verinin yer aldığını, sağladığı kapsamlı bilgilerle kullanıcıyı yönlendirerek mevcut gayrimenkul sitelerinden ayrıştığını belirten Ahmet Kayhan; “Uygulamada, nüfus yoğunluğu, bina yoğunluğu, hava kirliliği, yeşillik, yürüme alanı, park yeri kolaylığı, restoran, alışveriş, park, çocuk parkı gibi sosyal imkanlar, metro, otobüs durağına yakınlık, kira, satış maliyetleri gibi pek çok parametre baz alınıyor. Bu parametrelere göre önce konut, sonra iş yeri için çeşitli hesaplamalar yapılıyor. Ardından kişinin sosyalleştiği bölge ekleniyor ve en çok vakit geçirilen bu 3 nokta arasında ne kadar kolay ve hızlı hareket ettiğiniz ölçülüyor. Oldukça detaylı ve kapsamlı bir analizin sonucunda da kişinin yaşamSkor’u ortaya çıkıyor. Bu uygulama Türkiye’de ve dünyada bir ilk.” dedi.

 

Herkesin en doğru gayrimenkul yatırımı kararı almasını sağlamak istiyoruz 

Türkiye’de yaklaşık yıllık 2 milyon gayrimenkul alım-satım işlemi gerçekleştiğini söyleyen Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, “Milyonlarca yatırım, satın alma, kiralama ve geliştirme işlemi kayda geçiyor. Ortalama 14 milyon vatandaşımız her sene bir şekilde gayrimenkul ile ilgili bir karar alıyor ve çoğu zaman hayatlarında verdikleri belki de en önemli finansal karar oluyor. yaşamSkor sayesinde ev-iş yeri-sosyal yaşam alanı üçgenine göre gerçekleştirdiğimiz değerlendirmeyle gayrimenkul ile ilgili verilen bu kararların sağlıklı bir şekilde verilmesini sağlamak istiyoruz.”

 

‘yaşamSkor’ birkaç yıl içerisinde 62 şehirde ölçülebilecek

‘yaşamSkor’un şu an için sadece İstanbul’da uygulandığını söyleyen Ahmet Kayhan, “Diğer şehirler ile ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Öncelikle Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Adana, Antalya, Aydın ve Muğla başta olmak üzere birkaç yıl içerisinde 62 şehir için ‘yaşamSkor’ uygulamasını hayata geçireceğiz.” diye konuştu.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/yasamskor-yasam-kalitenizi-artirmanin-yolu/

2017’de konut fiyatları artar mı, azalır mı?

Türkiye’de konut satışları Kasım’da geçen yıla göre yüzde 25,1 arttı. Ekim ayına göre artış yüzde 1,8 oldu. Konut satışlarında ve fiyatlarında artış sürer mi? Konut fiyatları 2017’de nasıl bir seyir izleyecek?

Tüm bu soruların yanıtlarını, NTV ekranlarında Gökay Otyam’ın canlı yayın konuğu olan REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan yanıtladı.

 

Faizlerdeki 1 puanlık düşüşün konut satışlarına etkisi yüzde 10

Konut verilerine bakıldığında, konut satışlarında kasım ayında yüzde 25’lik bir artış var. Beklentinin üzerinde bir artış mı? Geçen aya göre de yüzde 1,8’lik bir artış var. Nedenlerine geldiğimizde, faizler ve kampanyalar mı?

Birinci neden kampanyalar. İkincisi, mevsimsellik bir etkisi… Yılın son çeyreği, her zaman vergi vs. gibi nedenlerden dolayı gayrimenkul aktivitesinin ciddi arttığı bir dönem olur ve kasım ayı da, ekim-kasım-aralık aylarını kapsayan bu dönemin tam merkezindedir. Eylüldeki kampanyaların özellikle ağustosta Emlak Konut özelinde yapılan büyük indirimler ve destek satışlarının etkisinin kasımda gerçekleşerek kayda geçtiğini görüyoruz. Bunların hepsi toplandığında, kasım ayında ekim ayına göre artış olması çok normal. Geçen seneye göre de toplam satışlar içerisinde yine daha yüksek bir noktada, 496 bin civarındayız. Bu da şunu gösteriyor: REIDIN datasında da sürekli gözlemlediğimiz bir şey gerçek olarak; faizdeki 1 puanlık düşüş satışlarda neredeyse yüzde 10’luk bir etki yaratıyor. Bunu da birebir olarak son üç ayda görme şansımız oldu.

 

Yani 1 puanlık bir faiz düşüşü yüzde 10’luk bir satış yaratarak konut satışını yüzde 10 artırıyor… Önümüzdeki dönem faizlerin ne olacağını bilmiyoruz. Kampanyalar da bitecek. 2017 nasıl bir yıl olacak?

Faiz çok kritik bir nokta. Çünkü maliyetler anlamında baktığımız zaman neredeyse yapılan konut satışlarının yüzde 34’ü konut kredisi üzerinden alınıyor. Daha önemli bir konu var orada; giderek artan ve 2017’de gördüğümüz risklerden bir tanesi bu… İnşaat geliştiriciler 5 seneye kadar bazı projelerde neredeyse yüzde 20’ye yakın “senetle satış” dediğimiz noktaya gelmiş durumda. Kendileri finanse ediyorlar. Faiz artışlarıyla birlikte konut kredili satışın düşeceğini öngörüyoruz. 2017 yılında eğer faiz oranlarındaki yükselme beklediğimiz risk düzeyinde gerçekleşirse, konut satışları 2016’nın altında kalır.

 

 

Konut fiyatında artış sürer mi?

Peki satışların düşmesi fiyatların da düşmesi anlamına geliyor mu?

Türkiye özelinde satış fiyatlarında bir düşme yok. Bölgesel olarak kira fiyatlarında bir düşüş var. Kira fiyatlarında düşüş eğer bir trende dönüşürse, yaklaşık 6-9 ay içerisinde konut fiyatlarını etkilemeye başlar. Kira fiyatlarında düşüşün bir trende dönüşüp dönüşmediğini önümüzdeki 3-4 ayda göreceğiz.

 

Eğer faiz artarsa konut satışları düşecek diyorsunuz…

Bu noktada birinci el ve ikinci el piyasasını ayrı değerlendirmek lazım. Türkiye’de senede 1 milyon konut satılıyor. Bunun 300 bin-400 bin adeti birinci el, 600 bin-700 bin adeti de ikinci el. İkinci el daha hızlı reaksiyon veriyor. Çünkü satmaya hazırsınız. Emlak ilanı vermişsiniz, fiyatların düştüğünü görüyor ve ilan fiyatında düzeltme yaparak reaksiyon gösteriyorsunuz. Ama bu durum birinci el için geçerli değil. Bu şu demek: İnşaat geliştiriciyseniz zaten demiri almış, çimento siparişini vermişsiniz ve enflasyon etkisinden dolayı fiyatları geriye çekme şansınız yok. Ne yapıyorsunuz o zaman? Ödemelerde kolaylık sağlıyor, senetli satışa yöneliyorsunuz.

 

O zaman birinci el konutta fiyat düşmez, ikinci el konutlarda peki?

İkinci el konutları etkiler. Hemen altını çizelim, çok popüler olan bölgelerde, alıcı kitlesi farklı olan lüks gayrimenkulde etkilemez tabii. Diğer yandan arz-talep dengesine baktığımızda görüyoruz ki, Türkiye’de geçen sene 600 bin çift evlenmiş ve toplam konut arzı 300 bin. Dolayısıyla bölgesel anlamda olabilir ama büyük bir alanda bunun kırılacağını düşünmüyoruz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017de-konut-fiyatlari-artar-mi-azalir-mi/

Hak sahipleri kentsel dönüşümü nasıl yaşamalı?

BloombergHT Radyo’da Süheyla Yılmaz’ın Emlak Hattı programına katılan Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, gayrimenkulle ilgili merak ettiği soruları canlı yayında yanıtladı. Emlak Hattı’nda Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’a yöneltilen sorular kentsel dönüşüm üzerine yoğunlaştı. 

 

Kentsel dönüşümde hakkınızı koruma yolları

“Gayrimenkul alırken aslında bir hayal satın alıyorsunuz!” diyen Ahmet Kayhan’ın, “Kentsel dönüşüm için nasıl başvurmalıyız?”, “Kentsel dönüşümde nasıl kira yardımı alabiliriz?”, “Binamızı kentsel dönüşüme dahil etmek için neler yapmalıyız?”, “Kentsel dönüşüm için kimler başvurabilir?” gibi sorulara verdiği yanıtlarda öne çıkan öneriler…

• Deprem riski yaşayan İstanbul’da kentsel dönüşüm bir yaşam zorunluluğudur.

• Kentsel dönüşüm sürecinde maliklerin metrekare üzerinden pazarlık yapmak yerine odaklanması gereken ana konular şunlar olmalı: Projeyi hangi şirket yapacak, bu inşaat şirketinin referans projeleri neler, projelerinde teslim sürelerine sadık kalmış mı, inşaatı kim finanse edecek gibi…

• Kentsel dönüşüm kapsamına girecek binada birden fazla dairesi bulunan hak sahipleri için devlet sadece tek kira yardımında bulunuyor. Bu sorun edilmemeli. Nihayetinde projenin yapıldığı dönemde kira kaybınız olabilir ama metrekare olarak birden fazla dairelik hakkınız olacak.

• Gayrimenkul geliştiricilerinin hak sahiplerinin maddi ve sosyal beklentilerine göre proje üretmeye özen göstermesi önemli.

• Eğer hak sahipleri, yenilenen binalarında yaşamaya devam etmek istiyorsa, projenin kategorisini gelir seviyelerine göre belirleme hakkına sahip. Kentsel dönüşüme girmesi zorunlu binanızın lüks bir konut projesi olması şart değil. Lüks projeye dönüştüğünde aidatlardan diğer giderlere dek genel masrafların da artacağı unutulmamalı. Dönüşen binada otoparkından çocuk parkına kadar belli başlı talepleri karşılayan daha uygun projeler üretmek mümkün.

• Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilecek binalar ofis, hastane ya da okul için kullanılabilecek konutlar olarak da yapılabilir.

Hak sahipleri kentsel dönüşüm sürecini nasıl yaşamalı?

Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, riskli binalarda hak sahibi olanların kentsel dönüşüm sürecinde izlemeleri gereken yolu 4 adımda özetledi:

1. Hak sahipleri teknik, yasal ve kamusal açıdan bilgi sahibi olma ve karar verme süresince birlikte hareket etmeli.

2. Kentsel dönüşümde ilk muhatabınız, binanızın bulunduğu bölgenin belediyesi.

3. Bir avukatınız olsun. Diğer maliklerle masraflarını ortak paylaşın.

4. Bölgenizdeki bankaların şubelerine başvurun, görüşlerini alın. Bankalar, söz konusu bölgede konut kredisi verdikleri için bölgenin kentsel dönüşümü ve gayrimenkul değerleriyle ilgili ciddi araştırmalara ve bilgilere sahip. Dilerseniz bankaların konut kredilerinde destek aldıkları avukatlarla ilgili tavsiye isteyebilirsiniz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/hak-sahipleri-kentsel-donusumu-nasil-yasamali/

İstanbul’dan sonra emlak yatırımı yapılacak 8 şehir!

Emlak yatırımında İstanbul dışında bir arayışta olanlar için en kazançlı tercihi hangi şehirler sunuyor? BloombergHT Radyo’da Süheyla Yılmaz’ın Emlak Hattı programına katılan Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, İstanbul dışında gayrimenkul yatırımı yapacaklar için son dönemde öne çıkan şehirleri sıraladı. Birikimini İstanbul dışında değerlendirecekler için öne çıkan şehirler hangileri oldu?

 

“Konut projeleri şehirlere değer katmalı”

“Şehircilik anlayışının içinde mimarları, sanatçıları daha sık görmeliyiz” sözleriyle dikkat çeken Ahmet Kayhan, “Nefes alan, içinde huzurla yaşanılacak, ekonomik değer yaratacak bir şehir anlayışına doğru gidilmesi gerekiyor. İstanbul her zaman gayrimenkulü yatırım aracı olarak tercih edenlerin gözdesi konumda. Ancak diğer büyükşehirlerimizde yükselen ve o şehirlere değer katan yeni gayrimenkul projelerini yurtdışında daha çok tanıtmak ve yabancı yatırımcıyı bu şehirlerle ilgili bilgilendirmek gerekiyor.” diye konuştu.

 

İşte İstanbul dışında emlak yatırımında öne çıkan 8 şehir…

Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’ın İstanbul dışında emlak yatırımında öne çıktığını belirttiği 8 şehri mercek altına aldık…

1) Ankara

Başkent, yabancı yatırımcıların ilgisini çeken projeleriyle konuşulurken, aynı zamanda birikimini emlaktan yana kullanacaklara da alternatifler sunuyor. Ankara, 2016 Ocak ayında yedi büyükşehir arasında yüzde 19’luk amortisman süresiyle ikinci sırada yer aldı.

2) Antalya

Antalya, Ocak 2016 verilerini içeren REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesinde bölgesel satış fiyatı yıllık değişimi açısından en yüksek orana sahip ikinci şehir olurken, İstanbul’u geride bırakmayı başardı.

3) Adana

Kira getiri oranlarının yüksekliği, gayrimenkul yatırımını Adana’da yapacaklar için avantaj sunuyor. Adana, Ocak 2016 verilerini içeren REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesinde bölgesel satış fiyatı yıllık değişimi açısından en yüksek orana sahip şehir oldu.

4) Bursa

Bursa hem ticari gayrimenkul hem de markalı konut projeleriyle büyükşehirler arasında öne çıkıyor. Bursa’da 2016 Ocak ayı REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesine göre amortisman süresi yüzde 17,5. Aynı döneme ait REIDIN Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Bursa, yüzde 2.87 ile en yüksek fiyat artışının yaşandığı şehir konumunda.

5) Gaziantep

Şehircilik anlayışında örnek projelerin yükseldiği Gaziantep, 2016 Ocak ayını kapsayan REIDIN Konut Satın Alma Gücü Endeksi’nde konut satın alma gücünün en yüksek olduğu ilk üç şehirden biri oldu.

6) İzmir

İzmir, bir metropolitan olarak gayrimenkulde ciddi bir potansiyele sahip. Kentsel dönüşümle ilgili gelişmelere de sahne olan İzmir, 2016 Ocak ayında ülke çapında konut satışında üçüncü sırada yer aldı. Bu dönemde gerçekleşen 5 bin 243 adet konut satışı, İzmir’de gayrimenkulde yaşanan hareketliliği gözler önüne seriyor.

7) Kayseri

Kayseri, ekonomik gücüyle de Anadolu’nun hızlı gelişen şehirleri arasında fark yaratıyor. 2012 yılından bugüne Kayseri’nin Bölge Raporu değerlerine bakıldığında hem satış hem de kira fiyatı trendlerinin yükselişte olduğu görülüyor.

8) Kocaeli

Kocaeli, gayrimenkul özelinde satın alma ve kiralama gücünün yüksek olduğu şehirlerden biri. Kocaeli, REIDIN Türkiye Konut Fiyat Endeksleri 2016 Şubat ayı sonuçlarına göre, metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2.64 artışla, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbuldan-sonra-emlak-yatirimi-yapilacak-8-sehir/

Gayrimenkul okuryazarlığı çocuk yaşta başlar!

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı desteği, Doğuş Grubu işbirliği ve Para Durumu’nun katkılarıyla yürütülen 3 Kumbara Finansal Okuryazarlık Eğitim Programı bu kez rotasını Haliç İlkokulu’na çevirdi. Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan ve Reidin.com Genel Müdürü Mete Varas projeye destek için Haliç İlkokulu 4-F sınıfına konuk oldu. 

 

3 yılda 246 bin öğrenciye ulaşıldı

Üç yıldır 31 ilde yaklaşık 246 bin öğrenciye ulaşan 3 Kumbara Finansal Okuryazarlık Programı; ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin harçlıklarını yönetebilmeleri için bilinç oluşturarak, paranın amaç değil araç olduğunu öğretmeyi amaçlıyor. Haliç İlkokulu 4 F sınıfındaki 3 Kumbara Finansal Okuryazarlık Eğitim Programı kapsamında projeksiyon gösterisi ve kitapçıklarla öğrencilere harçlıklarını yönetmenin ve tasarrufun önemi anlatıldı. Ders sonunda öğrenciler Ahmet Kayhan ve Mete Varas ile birlikte “Birikim, Paylaşım ve Harcama” kumbaralarını yaptı.

“Ana prensibimiz gayrimenkul okuryazarlığının artırılması”

3 Kumbara Finansal Okuryazarlık Eğitim Programı’nın Türkiye’nin geneline yayılmasında büyük fayda olduğuna inandığını belirten Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, “Öncelikle bu projenin hayata geçmesini sağlayan Finansal Okuryazarlık Erişim Derneği Başkanı Özlem Denizmen’i tebrik ediyorum. Çocukların ‘ağaç yaşken eğilir’ prensibinden hareketle harçlıklarını yönetmeyi öğrenmeleri çok önemli. Zingat olarak ana prensiplerimizden biri, finans okuryazarlığının ve bunun paralelinde gayrimenkul okuryazarlığının artırılması olduğu için bu tür toplumsal faydası yüksek projelere her zaman destek vereceğiz. Şirket ve çalışanlar olarak bu tür projeleri gönüllülük esasıyla destekliyoruz.” dedi. 3 Kumbara Finansal Okur Yazarlık Programı kapsamında 2017 yılının sonuna kadar 500 bin çocuğa eğitim verilmesi hedefleniyor.

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/gayrimenkul-okuryazarligi-cocuk-yasta-baslar/