2017 konut fiyatları ile ilgili merak edilenler

Konut fiyatları artıyor mu, düşüyor mu? Konut fiyatları neden kira fiyatlarından daha hızlı artıyor? İstanbul genelinde konut fiyatlarında kırılma yaşanan ilçeler hangileri? Birinci el konutlar için 2017 yılı nasıl geçecek? Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı aynı hızla devam edecek mi?

Zingat CEO’su Ahmet Kayhan, Bloomberg HT’de Hande Demirel’un hazırlayıp sunduğu Piyasa Hattı programında canlı yayın konuğu oldu ve konut fiyatları ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.


Konut fiyatları düşüyor mu? Aşağı yönlü hareket varmış gibi görünüyor. Bunu nasıl, neye bağlıyorsunuz?
68 şehir üzerinden yaptığımız ikinci el gayrimenkul endeksine baktığımızda aşağı doğru yönelme yok, yani fiyatlar düşmüş durumda değil. Yüzde 0.81 Türkiye genelinde bir artış var. Konut fiyatlarında en fazla artışın olduğu şehrimiz Balıkesir ve kiralıkta en fazla artışın olduğu şehrimiz ise Van. Bir yıllık endekse baktığınız zaman yüzde 9-10’lar civarında yıllık artış var. Geçtiğimiz yıllara göre endeksi ve fiyat artışlarını karşılaştığımızda, artışta yavaşlama var. Konut fiyatları artıyor ama daha yavaş artıyor. Bunun iki nedeni var: Bir tanesi döviz ve faiz oranlarındaki belirsizlik. Bu belirsizlik gayrimenkul fiyatlarını ve gayrimenkul taleplerini birebir etkiliyor. Gayrimenkul talebini etkilemesi de şuna dönüşüyor; ev alacak oradaki talepteki bir kırılma otomatik olarak fiyatlarda da yavaşlamaya neden oluyor. Bunu ikinci elde çok hızlı ölçebiliyoruz. Birinci el gayrimenkulde biraz daha yavaş ilerliyor. Çünkü gayrimenkul geliştiricilerin elleri kolları biraz bağlı, maliyetlerde belirli bir noktadan sonra çok fazla geriye gidemiyor. Dövizdeki artışın maliyete olan etkisini yaklaşık 6 ayda görüyoruz. Dolayısıyla bu dönemin etkisini de 6 ay sonra göreceğiz.

 

Ne yönde görüyor olacağız etkisini?
Fiyat artışı ve zam yönünde göreceğiz.

 

 

Aralık ayındaki yüzde 9 artış seviyesi oranı enflasyon arındırılmış halde mi?
Enflasyondan arındırılmış haliyle değil. Döviz üzerindeki endeksi de negatifti.

 

Sınırlı da olsa bazı yerlerde konut fiyatlarında aşağı doğru hareketlenme var…
Türkiye genelinde doğuda ciddi fiyat artışı var. Bu bölgede başka kaygılar oluşmuş durumda. İlginç bir şekilde son 1 ay içerisinde Gaziantep ve Aksaray’da konut fiyatlarında kırılma var. İstanbul genelinde baktığımız zaman zaten şişmenin çok yüksek olduğu Esenyurt, Başakşehir ve Ataşehir üzerinde ciddi bir yük var ama henüz negatife dönmedi. Bu ilçeler konut fiyatlarında yavaşlamanın en hızlandığı yerler diye düşünebiliriz. Genelde her yılın son çeyreğini kapsayan son üç ay “altın çeyrek” diye adlandırılır ve çeşitli nedenlerden dolayı gayrimenkul satışının arttığı dönemlerdir. Fakat geçen seneye göre, yani 2016 son çeyreğinde 2015’in son çeyreğindeki yansımayı göremedik. Temel nedenleri bariz ortada. Özellikle dövizdeki belirsizlik gayrimenkul talebinde doğrudan negatif etkiyi yaratıyor. Tamamen belirsizlikten dolayı… Bir de Türkiye’de şöyle bir durum söz konusu; gayrimenkul alacak kesim içinde gayrimenkule yatırım olarak bakan ciddi bir grup var. Yatırım amaçlı bakıldığında alternatifler de değerlendiriliyor ve döviz anlamlı hale geliyor.

 

Anadolu Yakası’nda konut talebi daha yüksek

Peki yeni konutlara baktığımızda konut fiyatları ne durumda?
Göreceli olarak Anadolu Yakası’ndaki projelerin ortalama fiyatları Avrupa Yakası’ndakilerden daha düşük olduğu için nominal anlamda o artış daha az. Yani birinde metrekaresi 5 bin, diğerinde 7 bin lira… 5 bin lira olan yıl içerisinde yüzde 10, 7 bin lira olan da yüzde 5 artmış diyelim… Bu artışlar ikisinde farklı rakamlara tekabül etse de ortalama metrekare fiyatında artış oluyor. Asya tarafında hâlâ birikmiş bir envanter var, talep daha yüksek ve aynı zamanda oturmak amaçlı ev alan kesimin birinci elde talep noktası Asya tarafında. REIDIN olarak konut tipinde de analiz ediyoruz. Konut tipinde şöyle ilginç bir şey oluştu ve benzerini ölçümleme yaptığımız farklı ülkelerde de görüyorduk: Yavaşlamanın yaşandığı dönemdeki en önemli düşüşü gören gayrimenkul tipi yüksek büyüklükteki, Türkiye için 150 metrekare üzerindeki, 4+1 ve üzeri gayrimenkullerde gerçekleşiyor.

 

 

4+1’lerde fiyat düşüyor ama 1+1lerde artış sürüyor o zaman?
1+1 daireler yatırım amaçlı düşünüldüğü için daha hızlı kiraya veriyorsunuz.

 

Vatandaşlık hakkı bakımından 1 milyon dolar Türkiye için büyük bir rakam
Peki bir dönem yabancı ilgisinden bahsediyorduk. Yabancı ilgisinde geri çekilme var mı sizce?
Türkiye’de yabancı gözünde gayrimenkule ilgi yüksek. Özellikle Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, İran bölgesinden ilgi devam ediyor. Baktığınız zaman Türkiye’de gayrimenkuller yüzde 25 daha ucuz. Kaliteli gayrimenkuller, yaşam kalitesi anlamında iyi şeyler öneriyor. Son dönemde maalesef bir güven problemi oluştu diğer yandan. Terör olaylarının etkisinin negatif yansıdığını gördük. Her ne kadar Türkiye’nin ileriki yıllar için önerdiği fırsatları kendi ülkelerinden daha yüksek görseler de son dönem bizim için iyi olmadı. Madalyonun diğer yüzünden bakınca da şöyle bir gerçek var. Türkiye özellikle Mütekabiliyet Yasası geldikten sonra 1 milyar dolarlardan 7 milyar dolarla çıktı. Bunu oturma izni vermeden, tapuda problem varken yaptık üstelik. Türkiye’de bir yabancı gayrimenkul aldığında tapu aşaması 45 gün ile 6 ay arasında sürüyor. Dubai’de bu süre iki saat, bir gün… Yabancı ev almış ama Türkiye’ye girmek için vize alamıyor. Şimdi 1 milyon dolar üzerinde ev alana oturma izni veriyoruz. 1 milyon dolar Türkiye için bu dönemde büyük bir rakam. Faydası kesin olur ama fiyat ya da yatırımdan daha öte güven anlamında bazı temel şeyleri çözmemiz gerekiyor.

 

2008’den bu yana konut fiyatlarının düştüğü bir çeyrek yaşamadık

Yeni konut fiyatlarında artışın önümüzdeki altı ayda yansıyacağını öngördünüz. Peki hangi tüketici onu alabiliyor olacak? Çünkü tüketici güveninde de bir geri çekilme olduğunu görüyoruz…
Negatife gidecek. Konut satın alma gücü endeksinde bir zayıflama yaşayama başladık. Kiralama gücü endeksinde sıkıntı yok, kiralar Türkiye’de hâlâ düşük… Onun negatif yansıması da konut aldığınızda gayrimenkul getirisi anlamında sadece kira getirisinde pek bir şey beklemiyor, temel değer artışına bakıyorsunuz.

 

Türkiye’de konut fiyatları neden kira fiyatlarından daha hızlı artıyor?
Bu döngünün birbirini yakalaması gerekiyor. Normalde eğer arz artışı varsa ve arzın yükseldiği noktada talep arzdan daha yüksekse, bu arada gayrimenkul alanların büyük kısmı da bunu kiralamak amacıyla alıyorsa şu anlama geliyor. Kiralanacak gayrimenkul arzının, satın alınacak gayrimenkul arzından daha hızlı artmasından dolayı kira fiyatları düşerken -getiri oranları anlamında- satış fiyatları artmaya devam ediyor. Bu ne zaman döner? Gayrimenkul arzı bir yerde durur, kiralama anlamındaki talep artışı hızlanır ve devam ederse, o zaman getiri oranları da artmaya başlar. Mevcut demografik yapıyla bunun gerçekleşeceğini pek öngörmüyorum. Gayrimenkul fiyatlarındaki artışı tetikleyen şey de zaten bu. Türkiye’de bir yılda 600 bin çift evleniyor, 130 bini boşanıyor ve 300 bin yeni konut arzı var. Bu tablonun yaşandığı bir ülkede gayrimenkul çok güçlü bir sektördür. Diğer yandan 2008 yılından beri fiyatların düştüğü bir çeyrek yok. Temel nedeni de senelik bu kadar artışın olması. Örneğin güven düşmüş olsa da nihayetinde o evli çiftin bir ev aramaya başlayacakları kesin. Öyle ya da böyle sizin 300 bin tane yeni konut üretmeniz gerekiyor. Bu arada bu hesabın içine hiç doğal afet, deprem gibi riskleri, kentsel dönüşümü katmıyoruz bile. Bizim bırakın talebi, şu an Türkiye’de yaklaşık 6.5 milyon konutu kanuni olarak deprem riskine karşı yenilememiz gerekiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017-konut-fiyatlari-ile-ilgili-merak-edilenler/

2017’de konut fiyatları artar mı, azalır mı?

Türkiye’de konut satışları Kasım’da geçen yıla göre yüzde 25,1 arttı. Ekim ayına göre artış yüzde 1,8 oldu. Konut satışlarında ve fiyatlarında artış sürer mi? Konut fiyatları 2017’de nasıl bir seyir izleyecek?

Tüm bu soruların yanıtlarını, NTV ekranlarında Gökay Otyam’ın canlı yayın konuğu olan REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan yanıtladı.

 

Faizlerdeki 1 puanlık düşüşün konut satışlarına etkisi yüzde 10

Konut verilerine bakıldığında, konut satışlarında kasım ayında yüzde 25’lik bir artış var. Beklentinin üzerinde bir artış mı? Geçen aya göre de yüzde 1,8’lik bir artış var. Nedenlerine geldiğimizde, faizler ve kampanyalar mı?

Birinci neden kampanyalar. İkincisi, mevsimsellik bir etkisi… Yılın son çeyreği, her zaman vergi vs. gibi nedenlerden dolayı gayrimenkul aktivitesinin ciddi arttığı bir dönem olur ve kasım ayı da, ekim-kasım-aralık aylarını kapsayan bu dönemin tam merkezindedir. Eylüldeki kampanyaların özellikle ağustosta Emlak Konut özelinde yapılan büyük indirimler ve destek satışlarının etkisinin kasımda gerçekleşerek kayda geçtiğini görüyoruz. Bunların hepsi toplandığında, kasım ayında ekim ayına göre artış olması çok normal. Geçen seneye göre de toplam satışlar içerisinde yine daha yüksek bir noktada, 496 bin civarındayız. Bu da şunu gösteriyor: REIDIN datasında da sürekli gözlemlediğimiz bir şey gerçek olarak; faizdeki 1 puanlık düşüş satışlarda neredeyse yüzde 10’luk bir etki yaratıyor. Bunu da birebir olarak son üç ayda görme şansımız oldu.

 

Yani 1 puanlık bir faiz düşüşü yüzde 10’luk bir satış yaratarak konut satışını yüzde 10 artırıyor… Önümüzdeki dönem faizlerin ne olacağını bilmiyoruz. Kampanyalar da bitecek. 2017 nasıl bir yıl olacak?

Faiz çok kritik bir nokta. Çünkü maliyetler anlamında baktığımız zaman neredeyse yapılan konut satışlarının yüzde 34’ü konut kredisi üzerinden alınıyor. Daha önemli bir konu var orada; giderek artan ve 2017’de gördüğümüz risklerden bir tanesi bu… İnşaat geliştiriciler 5 seneye kadar bazı projelerde neredeyse yüzde 20’ye yakın “senetle satış” dediğimiz noktaya gelmiş durumda. Kendileri finanse ediyorlar. Faiz artışlarıyla birlikte konut kredili satışın düşeceğini öngörüyoruz. 2017 yılında eğer faiz oranlarındaki yükselme beklediğimiz risk düzeyinde gerçekleşirse, konut satışları 2016’nın altında kalır.

 

 

Konut fiyatında artış sürer mi?

Peki satışların düşmesi fiyatların da düşmesi anlamına geliyor mu?

Türkiye özelinde satış fiyatlarında bir düşme yok. Bölgesel olarak kira fiyatlarında bir düşüş var. Kira fiyatlarında düşüş eğer bir trende dönüşürse, yaklaşık 6-9 ay içerisinde konut fiyatlarını etkilemeye başlar. Kira fiyatlarında düşüşün bir trende dönüşüp dönüşmediğini önümüzdeki 3-4 ayda göreceğiz.

 

Eğer faiz artarsa konut satışları düşecek diyorsunuz…

Bu noktada birinci el ve ikinci el piyasasını ayrı değerlendirmek lazım. Türkiye’de senede 1 milyon konut satılıyor. Bunun 300 bin-400 bin adeti birinci el, 600 bin-700 bin adeti de ikinci el. İkinci el daha hızlı reaksiyon veriyor. Çünkü satmaya hazırsınız. Emlak ilanı vermişsiniz, fiyatların düştüğünü görüyor ve ilan fiyatında düzeltme yaparak reaksiyon gösteriyorsunuz. Ama bu durum birinci el için geçerli değil. Bu şu demek: İnşaat geliştiriciyseniz zaten demiri almış, çimento siparişini vermişsiniz ve enflasyon etkisinden dolayı fiyatları geriye çekme şansınız yok. Ne yapıyorsunuz o zaman? Ödemelerde kolaylık sağlıyor, senetli satışa yöneliyorsunuz.

 

O zaman birinci el konutta fiyat düşmez, ikinci el konutlarda peki?

İkinci el konutları etkiler. Hemen altını çizelim, çok popüler olan bölgelerde, alıcı kitlesi farklı olan lüks gayrimenkulde etkilemez tabii. Diğer yandan arz-talep dengesine baktığımızda görüyoruz ki, Türkiye’de geçen sene 600 bin çift evlenmiş ve toplam konut arzı 300 bin. Dolayısıyla bölgesel anlamda olabilir ama büyük bir alanda bunun kırılacağını düşünmüyoruz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017de-konut-fiyatlari-artar-mi-azalir-mi/

Bu yıl ev sahibi olacakların bilmesi gereken 5 şey!

Geçtiğimiz yıl ev sahibi olmak isteyenler için birçok yenilik hayata geçirildi. Bu yenilikler ev satın almayı daha kolay bir hâle getirdi. Diğer yandan Emlak Konut başta olmak üzere birçok inşaat firması özel kampanyalarla ev satın almayı kolaylaştırma yolunda birçok adım attı. Peki, gerçekten 2017 ev satın almak için fırsat yılı mı? Bu yıl ev satın almanın avantajları neler? İşte bu yıl ev sahibi olmak isteyenlere rehberlik edecek bilgiler…

 

1. Ev satın almak için doğru zaman mı?
Son birkaç yıldır ev fiyatları patladı ancak öngörüler 2017’de bu eğilimin yavaşlayacağı yönünde… 2017 yılında konut fiyatlarının düşmesi beklenmiyor ancak fiyat artışının yavaşlaması öngörülüyor. Bu sebeple 2017, ev sahibi olmak için doğru bir zaman olabilir! Diğer yandan fiyat artışındaki yavaşlamayla birlikte birçok inşaat firması cazip fırsatlar da sunuyor. Bu yıl ev sahibi olmak sandığınızdan daha kolay olabilir!

 

 

2. 2017’de ev almak neden avantajlı?
Bu yıl ev fiyatlarındaki yükselişin yavaşlaması öngörülüyor. Diğer yandan geçtiğimiz yılın son aylarında yapılan birçok değişiklik bu yıl ev sahibi olmayı kolaylaştırıyor. Bu kolaylıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
Konut hesabı: Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen konut hesabıyla birlikte mevduat veya katılım fonu hesabı olanlar en az yıl boyunca aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatıranlar devlet katkısından yararlanacak. Yani en az 3 yıl para yatırıp, ilk evini alanlara devlet katkısı ödenecek.
Konut kredi kullanım oranı yüzde 80’ne çıkarıldı: Ev sahibi olmak isteyen ancak peşinatta sıkıntı yaşayanlar için konutta kredi kullanım oranı yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarıldı. Ev satın almak istediğinizde konut fiyatının yüzde 20’sini peşin verip, kalan yüzde 80’ni için konut kredisi çekilecek.

 

3. Konutta KDV oranı ne kadar?

Konutta KDV oranları yüzde 18’den 8’e indi. 150 metrekareden büyük konutlarda yüzde 18 olan KDV oranı 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8’e çekildi.

 
4. Nakit mi, konut kredisi mi yoksa senet mi?
Ev satın almaya karar verdikten sonra verilmesi gereken en büyük karar ödemenin nasıl olacağıdır. Eğer nakit ödeyeceksiniz, indirim ve fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise peşinat ödeyip konut kredisi çekmek. Geçtiğimiz yıl birçok banka konut kredisi faiz oranlarında düşüşe gitmişti ancak ekonominin seyrinden dolayı bu faiz indirimleri alıcı tarafında çok da etkili olmadı. Son dönemlerde ise inşaat firmaları tarafından yapılan senetli satışlar ön planda.
Markalı konut projelerindeki ödeme seçeneklerini aylık olarak paylaşan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016’ya göre Temmuz ayı itibari ve Kasım ayı sonuna göre 5 aylık veriler, senet kullanarak ev sahibi olanların üç katı rakama ulaştığını göstermişti. Senet kullananların ardından yüzde 24’lük oranla peşinatla ve yüzde 15 ile banka konut kredisi ile konut sahibi olanlar gelmişti. Ancak senetle ev almak istiyorsanız şu yazımızı okumanız tavsiye ederiz:

 

5. Konut projelerindeki fırsatları kaçırmayın!
Şu anda Emlak Konut, TOKİ ve diğer inşaat şirketlerinin devam eden ya da başlayacak olan birçok projesi bulunuyor. Bu projelerde uygun ödeme seçenekleri ve fırsatlar sunuluyor. Özellikle prim değeri yüksek bölgelerden ev yatırımı yaparak kazançlı çıkabilirsiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yeni-yilda-ev-sahibi-olmak-isteyenlerin-bilmesi-gereken-5-sey/

Kamu konutları 2017 kira bedeli

Kamu konutları 2017 yılı aylık kira bedelleri belirlendi. Maliye Bakanlığı’nın Milli Emlak Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre yurt içinde kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda aylık metrekare başına 1,82 lira, kalorifersiz konutlarda 2,84 lira, kaloriferli konutlarda 3,73 lira kira bedeli alınacak. Belirlenen kira bedellerine ek olarak, kaloriferci, kapıcı ya da her ikisinin de kurum ve kuruluşlarca karşılandığı konutlardan aylık metrekare başına 0,44 lira alınacak.

Elektrik ve su bedellerinin tespitinde, kurum ve kuruluşlarca yapılan gerçek giderlerin dikkate alınarak kullanıcılarından tahsil edilmesi esas olacak. Bununla birlikte elektrik sayacının ayrılamaması halinde metrekare başına 0,83 lira, su sayacının ayrılamaması halinde metrekare başına 0,72 lira, elektrik ve su sayacının her ikisinin de ayrılamaması halinde 1,54 lira, konutlarda kullanılan suyun şehir şebekesi dışında kaynaklardan (kuyu, artezyen, kaynak suyu gibi) karşılanıyor olması halinde ise 0,39 lira ilave kira bedeli tahsil edilecek.

 

Yakıtı kurum tarafından tedarik edilen konutlar

Kamu Konutları Kanunu ile Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamındaki kurum ve kuruluşların yurt içindeki kaloriferli konutlarından yakıtı kurum ve kuruluş tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan ısı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmamış konutlarda, her bir metrekare için 1,49 lira yakıt bedeli tahsil edilecek.

Isı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmış konutlarda, yakıt bedelinin üç katını geçmemek kaydıyla bağımsız bölümün tüketimi oranında hesaplanan yakıt bedeli konutta oturanlardan tahsil edilecek. Ancak kurum ve kuruluşlar, yakıt maliyetlerini dikkate alarak gerekli gördükleri takdirde bu bedelin üzerinde yakıt bedeli alabilecek.

Yakıtı kurum ve kuruluşlarca tedarik edilen konutlarda, ortak kullanım alanlarındaki aydınlatma, elektrik, su, gaz, otomat ve benzeri giderlerin zorunlu nedenlerle kurum ve kuruluşlarca karşılanıyor olması halinde bu giderler karşılığında kira ve yakıt bedellerine ek her bir metrekare başına 0,17 lira tahsil edilecek.

Tebliğ, 15 Ocak’ta yürürlüğe girecek.

 

Kaynak: AA

Kaynak: http://blog.zingat.com/kamu-konutlari-2017-kira-bedeli/

2017’de emlak sektörüne yön verecek 7 trend!

2017 emlak trendleri neler olacak? Dilerseniz önce 2016 yılına bir bakalım… 2016 yılı hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada zor bir yıldı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu “zor yıl” boyunca yaşanan gelişmelerden etkilenen sektörlerden biri de gayrimenkul oldu.

Türkiye gayrimenkul sektöründe 2016 boyunca bankaların konut kredisi faiz oranlarını indirmesi, Emlak Konut liderliğinde birçok konut kampanyasında sunulan avantajlı ödeme koşulları gibi gelişmeler öne çıktı. Peki 2017’de sektör ne yöne gidecek? Sadece Türkiye’de değil, uluslararası platformda emlak sektörü kendine nasıl bir yol çizecek?

 

2017’de emlak sektörü trendleri

1) Milenyum kuşağı konutta etkili olacak

2017’de Milenyum kuşağı (1980-2000’li yıllarda doğanlar) konut alımında daha etkili olacak. 35’li yaşlarındaki bu nesil, kendini güvende hissetmek için ev satın almaya başlayacak. Özellikle de evli ve çocuk sahibi olan milenyum kuşağı mensupları, konut sektörü için önemli bir potansiyel müşteri olacak.

 

2) Emlak fiyatları daha yavaş artacak

Yeni yılda ev fiyatlarının düşmesi beklenmiyor ancak diğer yıllarla karşılaştırıldığında fiyatların daha yavaş artacağı öngörülüyor.

 

3) Senetli konut satışı aratacak

İnşaat geliştiricileri senetli satışa yönelmiş durumda. Türkiye’de Temmuz-Kasım ayları arasında ev sahibi olanlara bakıldığında, ödeme tercihi olarak senetli konut alımını tercih edenlerin sayısı 5 ayda yaklaşık 3 kat artış gösterdi.

 

 

4) Ortadoğulu bireysel yatırımcılar umut olacak

2016 yılında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 azalarak 1.773 oldu. 2017’de de yabancı yatırımının kısa vadede azalacağı beklentisine karşın, Ortadoğu’dan gelen ve yüksek getiri bekleyen bireysel yatırımcıların İstanbul’u tercih edebileceği öngörülüyor.

 

5) Şehir merkezinden uzak uygun fiyatlı konutlar tercih edilecek

Ev fiyatları artmaya devam ettikçe, ev satın almak isteyenlerin şehir merkezine uzak, uygun fiyatlı konutlara yönelmesi bekleniyor. Ev satın almak isteyen birçok kişi bütçelerine uygun evi bulabilmek için şehir merkezine uzak bölgeleri tercih edecek.

 

 

6) Yeni evler küçülecek

Özellikle büyük şehirlerde artan nüfusla birlikte yaşam alanları da küçülüyor. Gayrimenkul arayışında daha küçük metrekarelerle karşılaşmaya devam edeceğiz. Diğer yandan piyasanın bu yönde şekillenmesinin diğer bir sebebi de küçük metrekare evlerin daha uygun fiyatlı olması.

 

7) Öğrenci yurdu yatırımı artacak

Kentleşme ve değişen tüketici alışkanlıkları öğrenci yurtları, yaşlı ve engelli bakımevleri gibi alternatif gayrimenkul yatırımlarına da zemin hazırladı. Türkiye’de üniversitelerde okuyan öğrenci sayısı 10 milyona yaklaştı. Bu artış karşısında devlet ve özel yurtlar kapasitesi talebin çok altında kalıyor. 2017 yılında da bu taleplere yönelik yeni yurt projelerinin gayrimenkul sektörüne katkısı bekleniyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017de-emlak-sektorune-yon-verecek-7-trend/