Duodenal Divertiküller

Duodenum pulsiyon divertikülleri submukoza ve mukozanın dışarı cepleşmesini gerektirir, %90 duodenumun orta bölümünde olur. Çoğu soliterdir ve ampulla vaterinin 2.5 cm si içinde bulunurlar. Duodenumun ilk bölümünde görülmezler, buradaki divertikül konfigürasyonlan peptik ülser veya kolesistite bağlı skarlaşma ile olur. Çok az sayıda duodenum divertikülünün neden olduğu kronik postprandial karın ağrısı veya dispepsi bulunur. Tedavide antiasit ve antikolinerjikler kullanılır.

Ciddi komplikasyonlar inflamasyon, pankreatit ve safra obstriksiyonuna bağlı hemoraji veya perforasyondur. Safra asiti-bilirubinat enterolitleri, divertiküldeki safra stazından oluşurlar. Enterolitler, divertiküler inflamasyon veya safra tıkanıklığına yol açabilir, nadiren intestinal lümene geçtiklerinde barsak obstriksiyonuna neden olurlar.

Cerrahi tedavi komplikasyonlar ve nadiren ısrarlı semptomlar için gerekir. Duodenum mobilizasyonu ve divertikülün pankreastan disseksiyonundan sonra eksizyon ve iki katlı kapatma genellikle olanaklıdır. Perforasyon olduğunda kapatılan basit drenaja göre divertikülün çıkartılması ve defektin kapatılması daha iyidir. Safra duktusunun divertiküle boşaldığı hastalarda eğer safra obstriksiyonu görülürse eksizyon yan yana koledukoduodenostomiden daha tehlikeli olabilir.

Nadir wind sock tipi intralüminal diver-tikül belirsiz epigastrik ağrı ve postprandial dolgunlukla kendini göstermesine karşın intestinal kanama veya pankreatit genellikle görülür. Tanı baryumlu grafilerle konur. Yakın bir duodenostomi ile divertikül eksize edilebilir.