Derin Ven ( Toplardamar ) Trombozu

Derin venlerde (toplardamarlarda) pıhtı oluşumuna iki faktör katkı sağlar. İlki, alt venlerde (toplardamarlarda) kanın stagnasyonudur (dolaşımın yavaşlamasıdır). Yürürken baldır kaslarınızın kasılması, kanın bacak verilerinden (toplardamarlarından) kalbe geri itilmesine yardımcı olur. Uzun süreli yatak istirahatı, uzun süren bir ameliyat ya da uzun süren bir uçuş bile bunun olmasını engeller.

Bacak verilerinde (toplardamarlarında) kan akışını yavaşlatan diğer faktörler; kalbin pompalama kabili-yetindeki (konjestif kalp yetmezliğinden kaynaklanan) düşüştür.

DVT, kanınızın pıhtı oluşturmaya normalden daha fazla eğilimi varsa da gelişebilir. Bu, kalıtımsal bir hastalık olabilir ya da enfeksiyon, kanser veya bağ doku hastalıklarından kaynaklanabilir. Oral (ağızdan alınan) doğum kontrol haplarının kullanımı da DVT’ ye neden olabilir. Bunlara ek olarak, yaralanma ya da ameliyat, kanda pıhtılaşma faktörünü çarpıcı bir şekilde arttırma eğilimi gösterir.

SEMPTOMLAR

DVT, semptomlara neden olmadan gelişebilir. DVT uyluktaki daha büyük olan bacak verilerini de (toplardamarlarını da) kapsıyorsa, bacak şişmeye başlar. DVT baldırlardaki verilerde (toplardamarlarda) gelişirse, baldırda ağrıya neden olabilir.

Bacak venlerindeki DVT pıhtılan hiçbir semptoma neden olmadan meydana gelebilir. Eğer derin venlerdeki (toplardamarlardaki) pıhtılardan biri kopup serbest kalırsa, akciğerlere gidip bir pulmoner arteri (atardaman) tıkayabilir. Bu, pulmoner emboli (embolizm) olarak adlandırılır ve keskin bir göğüs ağrısına, nefessiz kalmaya, bayılmaya ve hatta Ölüme neden olabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Doktorunuzun DVT’ yi sadece bacağınızı muayene ederek teşhis etmesi zordur. Şişme ya da hassasiyet varsa, doktorunuz sizden çeşitli tanısal testler yaptırmanızı isteyebilir. Sıklıkla, yapılan ilk test, bacak venlerinizin (toplardamarlarınızın) ultrasonunun çekilmesidir. Böylelikle, pıhtılar görüntülenebilir ve venlerinizdeki (toplardamarlarınızdaki) kan akışının hızı ölçülebilir.

Eğer ultrason sonuç vermezse, bir venogram ya da manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yaptırmanız gerekebilir. Venogram, tıkanıklıkları görmek için venlere (toplardamarlara) boya enjekte edilmesini kapsar.
MRG hiçbir risk taşımaz ve pıhtıların oluşabileceği yerler olan üst bacak ile pelvisteki (leğen bölgesindeki) venleri (toplardamarları) gösterme avantajı vardır. Kısa bir süre sonra venogramın yerini alacaktır. Ancak MRG, ultrasondan daha pahalıdır ve acil durum bazında uygulanması ultrasonun uygulanmasından daha zordur.

Tanısal testler DVT’nin sadece baldırlardaki verilerde (toplardamarlarda) olduğunu gösterirse, hastalığın bir pulmoner embolusun gelişme olasılığının daha yüksek olduğu dizin üzerindeki venlere (toplardamarlara) yayılmadığından emin olmak için takip eden birkaç haftada bu testler birkaç kez tekrarlanabilir. Ya da doktorunuz, baldırdaki DVT’yi tedavi etmeye karar verebilir.

Geleneksel olarak yapılan DVT tedavisi; 5 ila 7 gün hastanede yatmayı, fraksiyone olmayan heparin olarak adlandırılan bir kan sulandıncı ilaçla sürekli intravenöz tedaviyi ve heparin dozunun doğnı olduğundan emin olmak için tekrarlanan kan testlerinin yapılmasını gerektiriyordu.

Bu ilacın düşük molekül ağırlıklı heparin olarak adlandırılan, deri altına günde bir ya da iki kez enjeksiyon şeklinde uygulanan ve sık kan testleri yapıl¬ması gereğini doğurmayan yeni bir türü. anık evde tedavi görmenizi mümkün kılmaktadır. (DVTden kaynaklanan bir pulmoner embolusunuz da varsa, çoğu doktor hâlâ birkaç gün hastanede yatmanızı tavsiye etmektedir.)

Kanı hemen sulandıran heparinle birlikte, size başka bir kan sulandırıcı ilaç da verilecektir varfarin. Bu hapın etkisini göster mesi birkaç gün alır ve hastalığınızın ne derece şiddetli olduğunua, daha önce DVT’niz olup olmadığına ve sizi tekrar DVT’ye yakalanmaya karşı hassas bir duruma getiren altta yatan bir hastalığınız olup olmadığına bağlı olarak genellikle 12 hafta ila 6 ay için reçete edilir.

DVT’ nin şiddetli vakalarında, “pıhtı eritici” trombolitik ilaçlar bir kateter aracılığıyla doğrudan sorunun olduğu bölgeye verilebilir. Ancak bu işlem sadece pıhtı oluşumundan sonraki 2 hafta içinde uygulanırsa işe yarar.

Derin Ven (Toplardamar) Trombozu, Pulmoner Emboliye Nasıl Yol Açar?

Bu, pulmoner emboli (embolizm) olarak adlandırılır. Göğüs ağrısına, nefessiz kalmaya, hızlı kalp atışına, bayılmaya ve hatta ölüme neden olabilen potansiyel olarak hayatı tehdit edici bir hastalıktır.