Döküntüler onu meydana getiren elemanların hepsi aynı şekilde ise monomorf, iki değişik şekilde ise dimorf, ikiden fazla çeşitte ise polimorf döküntüler adını alır.
Deri döküntüleri şöyle tanımlanabilir:
1. Eritem: Deri kılcal damarların dilatasyonu ile meydana gelen ve bastırmakla solan kızarıklıktır.
2. Makûl: Normal deri üzerinde deriden kabarık olmayan, yuvarlak, küçük kırmızı lekelerdir.
3. Purpura: Basmakla kaybolmayan, toplu iğne başı büyüklüğünde, kırmızı noktalardır. Damar dışına kırmızı küre çıkması ile olur.
4. Papül: Üzerine basmakla kaybolan, makûl büyüklüğünde, pembe kırmızı, ufak, deriden kabarık döküntülerdir. Etrafı hiperemiktir.
4. Vezikül: Papül büyüklüğünde deriden kabarık, içi berrak sıvı ilee dolu lezyonlardır.
5. Büî: İçi berrak sıvı ile dolu, vezikülden daha büyük döküntülerdir.
7. Püstül: Vezikül ile aynı şekil ve büyüklüktedir. Ancak içi berrak sıvı yerine iltihabi sıvı ile doludur.
8. Ürtiker: Değişik büyüklükte, deriden kabarık, beyaz-pembe renkli papül ve plaklardır. Genellikle kaşıntılıdır.
10. Hemoraji: Deri kılcal damarlarının yırtılması ile meydana gelen deri içi kanamalardır. Basmakla kaybolmaz. Küçüklerine peteşi, büyüklerine ekimoz denir.
Deri döküntüleri değişik şekillerde bir araya gelerek özel görünümler kazanabilirler. Bu şekiller görüldüğü hastalığa göre sınıflandırılmıştır.
1. Kızıl görünümünde eritem (Morbiliform eritem): Ufak kırmızı noktalardan oluşmuştur. Parlak kırmızı renkli, papül, makülopapül topluluklarıdır.
3. Roseol görünümünde eritem: Tipik olarak kızamıkçık ve tifoda görülür. Seyrek pembe kırmızı renkli papüllerdir. Aralarında sağlam deri bölgeleri vardır.
4. Eritemli ürtiker: Deriden kabarık, sınırlan düzensiz geniş eritem ve ürtiker plaklarıdır. Pernbe-beyaz renkte kaşıntılı lezyonlardır.
Döküntüler deri gibi mukozalarda da olabilir. Buna enantem denir. Genellikle ekzantemlerden önce görülür. Bazı hastalıklarda tipik klinik bulgular meydana gelmeden ortaya çıkıp taru koydurucu olabilirler. Kızamıkta ağız içi mukozasında görülen koplik lekeleri buna bir örnektir.
Deri döküntülerinin ortaya çıkış ve kayboluş süreleri ve vücuttaki dağılım bölgeleri hastalıktan hastalığa değişiklik gösterir ve bu özellikler nedeni ile tanıya yardımcı olurlar.
İnfeksiyon hastalıklarında görülen deri döküntüleri yerlerinde desküamasyon ya da kurut bırakarak iyileşirler. Desküamasyon, eritem, papül ve makûl şeklindeki lezyonlardan sonra epidermis üst tabakalarının, deriden ayrılarak dökülmesine denir. Kurut ise vezikül, bül, püstüllerin iyileşmesi ile bu lezyonlar içerisindeki sıvılar ve epidermis hücre döküntülerinin birleşmesi ile meydana gelen kabuklara verilen isimdir.