A vitamini malnütrisyonlu annelerin sütünde nisbeten düşük konsantrasyonda bulunmakla birlikte a vitamini eksikliği genellikle sütçocuk luğu döneminden sonra ortaya çıkan’ bir sorundur.
Henüz beslenmeye başlayan yenidoğan bebekte barsak florası oluşmamıştır. Bu nedenle barsakta k vitamini sentezi de yapılmadığından, ayrıca kolostromun k vitamini içeriği düşük olduğundan ilk günlerde çocuğu bu vitaminin eksikliğinden korumak amacıyla doğar doğmaz k vitamini verilmesi uygundur.
Anne sütünde d vitamini miktarı çok düşük düzeylerdedir. Anne sütünde ayrıca bulunan eriyebilir d vitamininin de hemen hiç antiraşitik aktivitesi yoktur. Bu nedenle anne sütü ile beslenmede 3 4 haftalıktan başlayarak d vitaminin ayrıca verilmesi gereklidir.
E vitamini gereksinimi diyetteki doymamış yağ asitleri ile ilişkilidir. Anne sütündeki e vitamini/doymamış yağ asitleri oranı miadında doğan bebekler için yeterlidir. Kolostrumun e vitamini içeriği yüksektir ve tokoferol/linoleik asit oranı 6.2 dir. Olgun sütte bu oran 0.8 dir.
Anne sütünde birçok hormonun varlığı saptanmış, ancak bunların çocuk organizmasında etkin olup olmadıkları bilinmemektedir.
Anne sütünde bulunan lipaz, duodenumda safra tuzları ile aktif hale geçer ve yağların sindiriminde önemli rol oynar. Anne sütü ile beslenen bebeklerde yağ emiliminin inek sütü ile beslenenlere kıyasla daha iyi olmasında bu enzimin rolü önemlidir. Anne sütünde alfa amilaz, alkali fosfataz ve proteaz enzimleri de saptanmış, ancak bunların sindirimi kolaylaştırıcı etkileri gösterilememiştir.
Tablo 7.6.9 da anne sütü, inek sütü ve formül sütlerinin bileşimleri verilmiştir. Formül sütleri, bileşimleri anne sütüne benzer endüstriyel sütlerdir. Bu sütler için «adapte sütler» terimi de kullanılmaktadır.