Çocuklarda Viseral larva migrans (Toxocariasis)

Viseral larva migrans özellikle pika öyküsü olan veya kedi, köpeklerle yakın teması olan 1-4 yaş grubu çocuklarda görülür. Oküler toxoca-riasis daha çok büyük çocuklarda görülür.

Klinik bulgular . Viseral larva migransm ma­jör semptomları olarak ateş (% 80), anemi (.% 45), wheezing ile birlikte öksürük {% 60-80), konvülziyon (% 20-30), şuur bozukluğu, hemipa-rezi, ağır solunum güçlüğü görülebilir. Karın ağ­rısı şikayeti bulunabilir. Fizik muayenede hepa-tomegali, splenomegali, lenfadenopati, railer, pa-püler veya ürtikeriyel deri lezyonları saptana­bilir. Akciğer grafisinde infiltrasyonlar buluna­bilir. Bu bulgu ve belirtiler 18 ay veya daha uzun sürede geriler. Prognoz genellikle iyidir. Pika ile birlikte olduğunda büyüme geriliği de vardır.

Oküler toxocariasisli hastalarda görme net­liği azalmıştır, bazı vakalarda strabismus veya periorbital ödem olabilir. Fundoskopik muayene­de optik disk veya makülanm kenarında granü­lomatöz lezyonlar saptanır. Bu lezyonlar reti-noblastom ile kanştırılabilir.

Tanı: Toxocariasis tanısı klinik bulgulara ve serolojik incelemelere dayanarak konur. ELISA yöntemi ile antikor yükselmesi ( 1/32) viseral larva migransta % 78, oküler toxoca-riasiste % 45 oranında saptanabilir. Serum ganı-maglobulin düzeyi, özellikle IgG, IgM, IgE ve anti-A, anti-B izohemaglütinin düzeyleri yüksel­miştir. Eozinofili (>500/mm3) hastaların tü­münde oluşur, ancak oküler hastalıkta daha az­dır. Larvalar biyopsi ile gösterilebilirse de klinik ve laboratuar bulguları tanı için yeterlidir.

Tedavi ve korunma: Vakaların büyük ço­ğunluğunda bulgular hafiftir ve belirli bir sü­rede geriler, tedavi gerekmez. Akciğer hastalı­ğına bağlı ağır hipoksi varsa anti-inflamatuar ilaçlar (prednizon 5 mg/kg/gün) verilir. Larva­lar göz gibi kritik yerlerde lokalize ise veya has­talık ağır ise diethylcarbamazine gibi larvisidal ilaçlar PO kullanılabilir. Diethylcarbamazine 0.5 mg/kg/gün 3 gün, tedricen arttırılarak 3 mg/ kg/gün 21 gün süre ile verilir. Bu ilaçların etkinliği tartışmalıdır.

Çocukların kedi ve köpeklerle oynadıktan sonra ellerini yıkamaları, bu hayvanların dışkı-ladığı yerlerde çocukların oynamamaları öneri­lerek toxocara infeksiyonunun bulaşması önle­nebilir. Özellikle 6 aylıktan küçük kedi ve kö­peklere periyodik antihelmintik ilaç uygulan­ması ile infeksiyon olasılığı azaltılabilir.