Viseral larva migrans özellikle pika öyküsü olan veya kedi, köpeklerle yakın teması olan 1-4 yaş grubu çocuklarda görülür. Oküler toxoca-riasis daha çok büyük çocuklarda görülür.
Klinik bulgular . Viseral larva migransm majör semptomları olarak ateş (% 80), anemi (.% 45), wheezing ile birlikte öksürük {% 60-80), konvülziyon (% 20-30), şuur bozukluğu, hemipa-rezi, ağır solunum güçlüğü görülebilir. Karın ağrısı şikayeti bulunabilir. Fizik muayenede hepa-tomegali, splenomegali, lenfadenopati, railer, pa-püler veya ürtikeriyel deri lezyonları saptanabilir. Akciğer grafisinde infiltrasyonlar bulunabilir. Bu bulgu ve belirtiler 18 ay veya daha uzun sürede geriler. Prognoz genellikle iyidir. Pika ile birlikte olduğunda büyüme geriliği de vardır.
Oküler toxocariasisli hastalarda görme netliği azalmıştır, bazı vakalarda strabismus veya periorbital ödem olabilir. Fundoskopik muayenede optik disk veya makülanm kenarında granülomatöz lezyonlar saptanır. Bu lezyonlar reti-noblastom ile kanştırılabilir.
Tanı: Toxocariasis tanısı klinik bulgulara ve serolojik incelemelere dayanarak konur. ELISA yöntemi ile antikor yükselmesi ( 1/32) viseral larva migransta % 78, oküler toxoca-riasiste % 45 oranında saptanabilir. Serum ganı-maglobulin düzeyi, özellikle IgG, IgM, IgE ve anti-A, anti-B izohemaglütinin düzeyleri yükselmiştir. Eozinofili (>500/mm3) hastaların tümünde oluşur, ancak oküler hastalıkta daha azdır. Larvalar biyopsi ile gösterilebilirse de klinik ve laboratuar bulguları tanı için yeterlidir.
Tedavi ve korunma: Vakaların büyük çoğunluğunda bulgular hafiftir ve belirli bir sürede geriler, tedavi gerekmez. Akciğer hastalığına bağlı ağır hipoksi varsa anti-inflamatuar ilaçlar (prednizon 5 mg/kg/gün) verilir. Larvalar göz gibi kritik yerlerde lokalize ise veya hastalık ağır ise diethylcarbamazine gibi larvisidal ilaçlar PO kullanılabilir. Diethylcarbamazine 0.5 mg/kg/gün 3 gün, tedricen arttırılarak 3 mg/ kg/gün 21 gün süre ile verilir. Bu ilaçların etkinliği tartışmalıdır.
Çocukların kedi ve köpeklerle oynadıktan sonra ellerini yıkamaları, bu hayvanların dışkı-ladığı yerlerde çocukların oynamamaları önerilerek toxocara infeksiyonunun bulaşması önlenebilir. Özellikle 6 aylıktan küçük kedi ve köpeklere periyodik antihelmintik ilaç uygulanması ile infeksiyon olasılığı azaltılabilir.