Çocuklarda Solunum Sistemi

KALP-DAMAR Miyokardit Perikardit

SİNİR SİSTEMİ Ensefalit Aseptik menenjit Myelit Guillain-Barre sendromu

KAS VE İSKELET SİSTEMİ

Miyozit (myoglobinüri ile birlikte) Artrit

GENEL

Reye sendromu

tibiyotik tedavisi önerilmez. Akciğer infeksiyo­nu oluştuğu zaman balgamdan ve boğaz salgı­larından kültür yapılarak etkenin saptanması gereklidir. Sekonder bakteriyel etkenin saptana-madığı durumlarda pnömokok ve stafilokok için uygun antibiyotik verilir.

İnfluenza virusları üzerine invitro etkili çe­şitli ajanlar bulunmasına karşın yalnızca amantadin HC1 ve onun türevi rimantadin HC1 insanlarda kullanılabilen antiviral ilaçlardır. Çocuklarda doz 4-6 mg/kg/gündür. Yan etkile­ri doza bağımlıdır ve genellikle santral sinir sis­temi üzerinedir. Amantadin ile birlikte antihis-taminiklerin kullanılması bu yan etkilerin gö­rülme oranını arttırır. Amantadin gerek profi-laksi gerekse tedavi amacıyla kullanılır. Tedavi­ye hastalığın erken evresinde başlanarak (ilk 48 saatte)  5 gün süre ile devam edilir.

Koruyucu önlemler

İnfluenzaya karşı ya virüsün tamamından veya antijenlerinden hazırlanmış inaktif aşılar mevcuttur. Daha etkili olabilecek ve intranazal yolla daha yaygın olarak uygulanabilecek can­lı aşılar geliştirilme aşamasındadır. Bugün için çocuklarda    normal aşı takviminde    influenza

aşısının yeri yoktur. Ancak romatizmal kardit, kronik akciğer hastalığı veya diyabet gibi riskli grupların aşılanması önerilmektedir. İnaktive influenza aşılarının ateş, aşının yapıldığı yerde ağrı, eritem ve nadiren Guillain-Barre sendro-mu gibi yan etkileri görülebilir.