Kronik enerji (kalori) eksikliği, gelişmekte olan ülkelerde ve gelişmiş ülkelerin fakir kesimlerinde yaygındır. Bu durumdan en fazla zarar gören yaş grubu sütçocukları ve küçük çocuklardır. Gebelikte enerji eksikliği de fetoplasen ter gelişmeyi etkileyerek çocuğun düşük doğum tartılı doğmasına neden olabilir. Süt veren annede enerji eksikliği sonucu laktasyon yetersizliği görülebilir.
Kronik protein eksikliği her yaşta kas kütlesinin, immun proteinlerin, transport proteinlerinin azalmasına yol açar. Büyüyen bir organizmada protein eksikliği büyümeyi baskılar.
Diğer besin maddelerinin eksikliği (demir eksikliği, d vitamini eksikliği gibi) spesifik eksiklik tablolarına yol açar.
Genellikle bir esansiyel besin maddesinin eksik olduğu diyet, başka besin maddelerinden de yoksundur. Örneğin pellagralı hastalarda ni kotinik asit yetersizliği yanında, b kompleks grubundan diğer vitaminlerin eksikliği de vardır. Protein eksikliği çok zaman enerji eksikliği ile birliktedir.
İyi bir beslenme düzeyinin devamı için diyetin hem nitelik, hem nicelik açısından yeterli olması gerekir. Beslenme yetersizliği sendromları diyetin bileşiminin uygun olduğu durumlarda da alman miktarın çok az olması ile oluşabilir. Bu kantitatif eksiklik durumunda ön planda kalori eksikliği görülür. Ancak beslenme bozukluğu daha fazla kalori sağlanarak düzeltilemez. Du^ rumun düzeltilmesi için diyetin bütün besi elementleri ile birlikte dengeli bir şekilde arttırılması gereklidir.
Protein ve enerji eksikliği çok zaman birlikte görülür. Çocuğun yaşma, diyette enerjiye oranLa proteinin miktar ve niteliğine, eksikliğin süresine ve derecesine göre biribirinden farklı klinik tablolar ortaya çıkar. Büyüme gelişmenin hızlı olması nedeniyle gereksinimin arttığı dönemlerde, infeksiyon episodlan ile kayıpların arttığı durumlarda protein enerji eksikliğine eğilim artar.
Protein ve enerji eksikliği, birlikte bulunan diğer besin elementlerinin eksikliklerini modifi ye edebilir. Örneğin pem varlığında büyüme süreci baskılanacağmdan d vitamini eksikliğinin klinik belirtileri belirgin olarak ortaya çıkmayabilir (rahitis sine rahitis).
Besin alımının kısıtlı olduğu, infeksiyona yol açan kötü çevre şartlarının var olduğu, opti mal çocuk beslenmesinin ihmal edildiği, sosyoekonomik koşulların iyi olmadığı toplumlarda pem in majör nütrisyonel bir problem olması beklenir.
Sütçocukları ve küçük çocuklar kendi kendilerini besleyenlediklerinden, eve giren besin miktarının az olduğu durumlarda, çocuklar aile bireylerine kıyasla besin eksikliğinden daha fazla zarar görürler. Az gelişmiş toplumlarda infek siyonlarm, ishallerin sık görülmesi, bunların yol açtığı iştahsızlık, ayrıca hasta çocuğun aç bırakılması inancı gibi geleneksel yanlışlıklar, çocuklarda beslenme bozukluklarının yaygın oluşunun nedenleridir. Pretermlik ve fetal malnüt risyon da pem için hazırlayıcı nedenlerdir. Sürekli büyüme ve gelişme durumunda bulunduklarından çocukların, esansiyel besilere gereksinimleri erişkinlerden fazladır. Bu nedenle çocuklar, iyi olmayan çevre şartlarından erişkinlerden daha fazla zarar görürler. Erişkinlerde pem nadirdir ve daha hafif seyreder. Bununla birlikte malafosorpsiyon vakalarında ve sindirim sisteminde cerrahi rezeksiyonlardan sonra erişkinlerde de tipik kwashiorkor bulguları gelişebilir.
Protein ve kalori eksikliğinin yol açtığı bozukluklar, besi eksikliği hastalıkları içinde en sık görülen sendromları oluştururlar.
Öûnya sağlık örgütünün raporlarına göre halen gelişen ülkelerde 300 500 milyon kişi yeterli besi alamamakta, 1.5 milyar insan da dengeli beslenmeden yoksun bulunmaktadır.
Dünya sağlık örgütü’ne göre pem «herbi rinin besideki eksiklik derecelen değişebilmekle birlikte gerek proteinden, gerekse kaloriden fakir bir beslenme biçimi sonucu oluşan, en fazla sütçocukları ile küçük çocuklarda rastlanan, sık olarak infeksiyonlarm da eşlik ettiği bir patolojik sendromlar grubu» şeklinde tanımlanır. Pem’in ağır şekilleri marasmus, kvvashiorkor ve maras mik kwashiorkordur. Bunların yanısıra sayısı çok daha fazla olan ve fizik mental gelişmede duraklamanın başlıca özelliği oluşturduğu hafif ve orta pem vakaları vardır. Ağır pem vakalarını tanımak oldukça kolaydır. Asıl güç olan ve toplum sağlığı açısından önem taşıyan şekiller hafif ve orta pem vakalarıdır.
Etioloji
Hastalığın etiolojisinde rol oynayan faktörler bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir. Pem in oluşumunda önemli olan değişik nedenler tablo 7.9.1 de özetlenmiştir.