Mukoza değişiklikleri ve malabsorpsiyon reversibldir, tedavi ile düzelir.
Primer veya sekonder immunoglobülin yetersizliği olan çocuklarda barsak mukozasındaki morfolojik değişiklikler, normal çocuklara kıyasla daha sık ve daha belirgindir.
Klinik bulgular.- înfekte çocukların % 40-80’i semptomatiktir. Giardia ile temastan sonra 2-3 hafta içinde dışkıda parazit görülür. Semptomlar dışkıda henüz parazit saptanmadan önce ortaya çıkar. Akut giardiasis’de ishal en Önemli bulgudur. Dışkı yumuşak veya sulu, yağlı görünümde, fazla miktarda ve kötü kokuludur. Yorgunluk, abdominal kramplar, karın gerginliği, epigastrik ağrı olabilir. Midede gaz, geğirme, iştahsızlık ve bulantı şikayetleri de çok sıktır. Tartı kaybı olabilir. Giardiasis semptomları yaşa göre farklılık gösterir. Bir yaşından küçüklerde ishal, kusma, iştahsızlık, büyüme yetersizliği ön plandadır. Beş yaşından büyüklerde ise abdominal kramplar, zaman zaman yumuşak dışkılar başlıca belirtilerdir.
Akut giardiasis spontan iyileşebilir. 4-6 haftada parazit dışkıdan kaybolur. Bazen ise infek-siyon kronikleşir ve aylarca veya yıllarca devam eder.
, Kronik giardiasis genellikle malabsorpsiyon sendromlarma benzer intermittant, yumuşak ve kötü kokulu dışkı ile birliktedir. Abdominal distansiyon, kötü kokulu geğirme, epigastriumda ağrı, substernal yanma, bulantı ve iştahsızlık gibi belirtiler bulunabilir.
Malign hastalıklı, immun yanıtları yetersiz olan çocuklarda, hipogammaglobülinemide ve özellikle îgA eksikliğinde kronik giardiasis’in klinik bulguları çok daha belirgin olur. Semptomlar çöliaki hastalığına benzer. Yağ, karbonhidrat, A ve Bı2 vitamini, folik asit malabsorpsi-yonu, protein kaybı ile olan enteropati gelişebilir.
Kronik giardiasis protein enerji malnütrisyonunu da ağırlaştırır. Komplike olmayan giardiasis hematolojik değişikliklere neden olmaz. Anemi ağır malabsorpsiyonda görülür. Eozinofili yoktur. Gastrointestinal radyolojik incelemede mukoza kıvrımlarında kalınlaşma ve ağır vakalarda hipersekresyon, hipermotilite, baryumda segmentasyon, ince barsakta genişlemiş urveler görülebilir.
Tanı; G.lamblia trofozoit veya kistlerinin dışkı ile atılması düzensiz olduğu için dışkı incelemeleri birkaç kez tekrarlanmalıdır. Dışkı örneğinin 3 kez incelenmesi ile vakaların % 97sinde tam konabilir. Dışkıda giardia antijenlerini tayin etme yöntemleri geliştirilmeye çalışılmaktadır. Giardia’lar duodenum sıvısında da bulunur, ancak duodenum intübasyonu hastaya rahatsızlık veren ve bazen güç olan bir işlemdir. Entero-Test kapsüllerinin gelişmesi bu işlevi kolaylaştırmıştır. Duodenumdan alman örnek giardia yönünden mikroskopta incelenir.
Tedavi ve korunma: Çocuklarda G.lambia in-feksiyonunda metronidazole 25 mg/kg/gün PO 5 gün veya quinacrine 8 mg/kg/gün PO 5 gün ile tedavi başarılı olur. Furazolidone da 5 mg/kg/ gün PO 10 gün kullanılabilir. Son yıllarda tini-dazole 1-1.5 g PO tek doz ile % 90 başarı elde edildiği bildirilmektedir.
Kullanma ve içme sularının sanitasyon yetersizliği Giardiasis epidemilerine yol açmaktadır. Yüzey sularının kullanıldığı toplumlarda klorlamanın yanısıra çöktürme ve süzme işlemleri de gerekir. Kurumlarda infeksiyonun yayılması, asemptomatik taşıyıcıların belirlenerek uygun tedavisi ile önlenebilir. Giardiasis – için profilaktik tedavi yoktur.