Çocuklarda Paraziter İnfeksiyonlarda Tanı ve Tedavi İlkeleri

Parazit infeksiyonları çoğu kez asemptomatik olarak veya hafif semptomlarla seyreder. Tanı helmint veya protozoonların, evrim süslü­sünün değişik basamaklarında konak ekskretalarmda, sıvılarında veya dokularında gösteril­mesi ile konur.

Parazitlerin konakta belirli bir evrim siklsu ve göç yolları vardır. Materyel toplanması ve uygun tanı yöntemlerinin uygulanabilmesi için ajanm yaşam siklusunun bilinmesi gerekir.

Paraziter infeksiyonlarm coğrafi dağılımı, vücuda giriş yolları ve bulaşma yollarının bi­linmesi de tanı ve tedavide yardımcı olur. Bir hastada aynı zamanda birden fazla parazit bu­lunabilir.

Hematolojik değişiklikler

Birçok parazit infeksiyonunda anemi görü­lür. Anemi, parazitin direkt etkisinden çok has­tanın genel beslenme durumunu yansıtan nonspesifik bir bulgudur. Çengelli kurt hastalı­ğında demir eksikliği anemisi, malaryada hemolitik anemi olur.

Eozinofili helmint infeksiyonunu gösteren ilk bulgu olabilir. Protozoonlar eozinofili oluş­turmaz. Amebiasis, malarya, toksoplasmosis ve­ya giardiasis’de eozinofili saptanması ilave hel­mint infeksiyonuna işaret eder. Genelde doku­da yaşayan helmintler belirgin eozinofili yapar, oysa barsak lumenindekiler eozinofiliye neden olmaz.