Çocuklarda Otonom Sinir Sisteminin Muayenesi

Çocuklarda Deri reaksiyonları

Deri renk, ısı, ter sekresyonu yönlerinden değerlendirilir. Tüm vücutta ter sekresyonunun azlığı söz konusu olduğunda ektodermal displazi akla gelmeli, dişler incelenmelidir. Periferik si­nir hastalıklarında lokal anhidroz gelişebilir. Horner sendromunda myosis ve ptosis bulgula­rının yanı sıra yüzün hasta tarafında ter sekres­yonu azalmıştır.

Merkezi sinir sistemi lezyonlarmda hiper-hidroz oluşabilir.

Çocuklarda Tükrük ve gözyaşı salgısı

Gözyaşı salgısının azalması santral oto­nom disfonksiyonu olan RileyDay sendromunun bir komponentidir. Fasiyal parezide gözün de vamlı sulanması dikkati çeker. Spastik çocuklar­da, motor fonksiyon bozukluklarında hipersali-vasyon sık görülür.

Çocuklarda Sfinkterler

Anüs sfinkteri inspeksiyonla değerlendirilir. Öyküde kaim barsak ve mesane fonksiyon kusu­ru sözkonusu ise sfinkter parmakla incelenme­lidir. Anal refleksi değerlendirmek için, bir iğne hafifçe perianal bölgeye batırılır. Normalde sfinkterde hızlı bir kontraksiyon gelişir.

Mesane fonksiyonu palpasyon ve perküsyon-la, gerekirse radyolojik olarak değerlendirilir. Mesanenin parasempatik innervasyon bozukluk­ları üriner retansiyon ve mesanenin tam olma-yan boşalmasına yol açar.

Büyük çocuklarda persistan ya da tekrarla­yan enüresis veya enkopresis çoğu kez psikojen nedenlidir. Ancak ayırıcı tanı mutlaka yapılma­lıdır. Enüresis nadiren bir organik lezyon sonucu da belirebilir. Bacaklarda motor bozukluklar be­lirlendiğinde mutlaka spinal lezyon akla gelme­li, bu durumda sfinkter fonksiyonu da bozuksa myelografik değerlendirme yapılmalıdır.

KAFA İÇİ BASINCI ARTMASI SENDROMU (KİBAS)  İŞARETLERİ

Çocuklarda Genel durum ve postür

Çocuklarda Meningeal işaretler

ğer elle başı öne doğru itilerek çene göğüse değ-dirilmeye çalışılır. Bu manevraya direnç, ense sertliğini gösterir. Karar verilemeyen durumda çocuğun başı, muayene masasından aşağıya, sar­kıtılarak muayene tekrarlanır.

KernigKt$areti .- Kalça ve dizler fleksiyon du­rumuna getirilir. Bunu izleyerek ekstansiyon yaptırılmaya çalışılınca, dizlerin fleksiyonda kal­masıdır.

Brudzinski işareti ; Ensenin fleksiyonu ile kalça ve dizlerin refleks fleksiyonudur.

Baş-diz pozisyonu : Çocuğu yatar pozisyon­dan oturur pozisyona geçmesi ve dizlerini öp­mesi söylenir. KİBAS’da bu hareket yapılamaz.

KİBAS işaretlerinin pozitif olduğu durum­larda gözdibi incelenmeli ve gerekli diğer mua­yeneler (lomber ponksiyon, vb) uygulanmalıdır.