Çocuklarda Okul öncesi yaşlarda beslenme

Ederek öğrenirler. Anne, baba ve büyük kardeş­ler onlar için başlıca modellerdir. Yemek yeme adetleri aile sofrasında edinilir. Yemek atmos­feri ve yemeğin çekici görünümde olması da önemlidir. Çocuk aile sofrasını bir taraftan den­geli beslenme modeli olarak, diğer taraftan aile bireylerinin biraraya gelerek biribirleriyle ko­nuştukları, keyiflendikleri, sosyal içeriği olan bir olay olarak algılamalıdır.

Çocuğun yemek sırasındaki davranışları ve görgüsünde aşırı beklentiler, cezalandırma, ye­mek zamanını dayanılmaz kılabilir. Tartışmala­rın ve diğer duygusal streslerin negatif etkisi vardır. Acele yenen yemek veya yemeğe yeter­li zaman tanınmaması, yemek dökme gibi kaza­ların tepki ile karşılanması da yemek terbiyesi yönünden çocuğu olumsuz olarak etkiler.

Çalışan anne çocuklarının bir veya birden fazla öğünü yuvada veya bakım evinde yeme­leri gerekebilir. Bu durumda akşam yemekleri­nin çocuk için mutlu bir olay olmasına özen göstermelidir.

Çocuk sofraya rahat oturacak pozisyonda olmalıdır. Çocuğun tabağı, bardağı kırılmayan cinsten ve hemen devrilip dökülmeyecek şekil­de yeteri kadar ağır olmalıdır. Yemeğinin ta­bak yerine kâse içine konması çocuğun kaşıkla­masını kolaylaştırır. Kalın, kısa saplı kaşık ve çatallar daha rahatlık sağlar.

Yemek aşırı soğuk veya sıcak olmamalıdır. Bazen besinlerin kokusu da iştahı etkiler.. Birçok çocuk yemekte birbirine karışmış şeyleri redde­der ve tencereden, toprak tabaktan hoşlanmaz. Bu yaşta çocuklar yiyeceklerin lezzetli olup ol­madığını anlarlar. Çok pişirilmiş veya tadı bo­zuk yemekleri yemezler. Çocuklar aşırı yorgun veya uykulu oldukları zaman iştahları olmaz. Yemek saatleri buna göre düzenlenmelidir. Ye­mekten hemen önce sakin bir oyun veya istirahat yemeğin rahat ve keyifli bir şekilde yenmesini kolaylaştırır.

Okul öncesi dönemi, çocuğun aktivitesinin arttığı bir dönemdir. Enerji gereksiniminin kar­şılanmasına özen gösterilmelidir. Bu yaşlarda, televizyon seyretme veya oyun çocuk için çok çekici olabildiğinden besine ilgisizlik, sofraya oturmamak, yemeğini bitirmeden sofradan kalk­mak isteği sık karşılaşılan sorunlardır. Yine bu yaşlarda yemek seçme sıktır. Çocuğun haftalar ya da aylar boyu örneğin tereyağı, süt, peynir, ekmek, börek gibi yiyecekler dışında hiçbir şey yememesi ve yalnız makarna, sütten oluşan bir

Diyet alması nadir değildir. Bu tür sorunlara en fazla sorunlu ailelerde ve anne baba davranışı­nın hatalı olduğu durumlarda rastlanır.

Okul öncesi dönemde çocuğun çikolata, şe­ker, pasta, kokakola gibi besleyici niteliği olma­yan besinlere alışmamasına özen gösterilmelidir. Yemek saatleri düzenli olmalı ve yemek araların­da bu gibi besinlerin verilmesinden kaçınılma­lıdır.