Çocuklarda Nazogastrik Beslenme

Devamlı beslenme, birkaç ml/saat hızla baş­latılır. Eğer hasta tolere edebiliyorsa sıvının ve­rilme hızı arttırılır. İstenen sıvı miktarına ulaşı­lınca solüsyonun kalori değeri arttırılmağa baş­lanır.   Yeterli   hacimde  sıvının  gastrointestinal yoldan verilemediği hastalarda parenteral sıvı yardımı sağlanmalıdır.

Nazogastrik beslenmenin başarısında tıbbi bakım ve hemşire yardımı çok önemlidir. Kus­ma sonucu tıazogastrik tüpün yer değiştirmesi veya tamamen çıkması nadir değildir. Tekrar­layan kusmalar, psikolojik faktörler, ilaçlar, aşı­rı beslenme, hastanın pozisyonu veya yalnızca nazogastrik tüpe intolerans nedeniyle oluşabilir. Tek başına kusma, eğer kontrol altına alınabi­liyorsa, nazogastrik tüp ile beslenme için bir kontrindikasyon olarak düşünülmemelidir.

Nazogastrik tüp ile beslenme, hayat kurtarıcı bir tedavidir. Preterm bebeklerin, bazı ishalli vakaların tedavisinde rutin olarak uygulanan bir yöntemdir. Nazogastrik intübasyon uygula­ması gastrostomi, jejunostomi gibi diğer beslen­me yollarına göre çok daha az zararlıdır.

Büyük çocuklar nazogastrik tüp uygulama­sı veya oral yolla yiyecekleri alma arasında bir tercih yapabilirler. Nazogastrik tüplerini sık sık çıkaran daha küçük çocuklar zamanla bu tü­pün yeniden takılması gerektiğini anlayarak oral yola geçebilirler.