- Hidrojen iyonu kaybı (aşırı kusma veya uzun süreli mide .aspirasyonu)
- Ekstrasellüler sıvıda bikarbonat artması
Tedavi yanlışlıklan (oral veya parenterai yoldan fazla bikarbonat verilmesi; Bikarbonatın tübüier reabsorpsıyonunda artma (ağır potasyum eksikliği, primer hiperaldosteronizm, Cushing sendromu, Bartter sendromu, meyan köitu zehirlenmesi) Ekstrasellüler sıvı volümünde azalma karbonat konsantrasyonunda göreli artma) Metabolik alkaloz başlangıcında tampon sistemlerin yardımı ile pH değişikliği az olmakla birlikte yine de plazma bikarbonat düzeyi ve pH yükselmiştir. Solunum hızında ve derinliğinde azalma ile pC02 de yükselme olabilir, ancak hipoksi oluşabileceğinden bu kompansasyon mekanizması tam işleyemez. İdrarda bikarbona.t artar, idrar pH sı 8.5-9.0 a kadar yükselebilir. Ancak hi-pokalemik alkaloz ile birlikte çok defa ekstrasellüler volüm azalması ve potasyum eksikliği bulunduğundan bikarbonat reabsorpsiyonu genellikle azalmaz ve metabolik alkaloz durumu dü zeltilemez. Metabolik alkaloz tedavisinde ilk önlemler, hipokalemi ve hipovoleminin düzeltilmesidir.
Karakteristik klinik belirti yoktur. Öykü ve ya mevcut hastalık durumu metabolik alkalozu düşündürür ve laboratuar incelemeleri ile tam konulur.
Metabolik alkaloza eşlik eden bazı belirtiler tanıda yol gösterici olabilir. Yenidoğanda kusr ma ile birlikte olan alkaloz pilorda obstrüksiyo-nu düşündürür. Nadir bir olasılık olarak Bartter sendromu da akla gelir. Klorür kaybı ile olan nadir bir ishal sendromunda alkaloz görülür. Uyuklama hali ile birlikte olan alkalozda, primer neden ne olursa olsun hiperamonyemi düşünülmelidir. Uzun süreli gentamisin tedavisi ile de alkaloz bildirilmiştir. Alkaloz etkisiyle kanda iyonize kalsiyum düzeyi azalır ve tetani belirtileri ortaya çıkabilir.
Metabolik alkalozda kanda pH. bikarbonat, pC02 artmıştır. Genellikle hipokloremi. hipopotasemi vardır. İdrar pH sı alkalidir, ancak ağır potasyum eksikliği varsa paradoksal olarak asit bir idrar gözlenir, İdrarda klorür konsantrasyonunun 10 mEq/l den düşük olması hipokloremiye işaret eder ve bu hastalar sodyum klorür tedavisinden yararlanır. Mineralokortikoid fazlalığına, ya da potasyum eksikliğine bağlı metabolik alkalozda ise idrar klorürü 20 mEq/l üzerindedir ve bu hastalarda sodyum klorür tedavisi etkili olmaz.