Duyarlı T-lenfositlerin antijenle uyarılmasından sonra üstte kalan sıvıda solübl mediatör maddeler bulunmuştur. Bu mediatörlere lenfo-kinler adı verilmektedir. 20 den fazla lenfokin tanımlanmıştır.
Değişik biyolojik aktiviteleri olan lenfokinler immun sistemin diğer hücre tiplerini aktive eder veya onlara yardım eder. Konağın iltihap hücrelerini toplama, aktive etme ve o bölgede tutma yeteneklerini gösteren lenfokinler hücresel bağışıklıkta önemli rol oynarlar. Nötrofil ve makrofajlar için kemotaktik faktör ve migrasyon inhibisyon faktörü (MIF) ilk tanımlanan lenfokinlerdir. Molekül ağırlıkları 12.500-90.000 arasında olan bu faktörler ve işlevleri tablo 9.1.4 de gösterilmiştir.
Lenfokinlerden ilk tanımlananıdır. Kapiller bir tüp içinde bulunan makrofajlarm aktif göçü,içinde bulunduğu doku kültürü sıvısında MÎF varsa, önlenir. Bu evredeki reaksiyon (geç evre) honspesifiktir; MİF oluştuktan sonra hem bağışık olan, hem de bağışık olmayan hayvanlardan elde edilen makrofajlarm göçü önlenir. Duyarlı kobaylardan elde edilen periton eksüdası hücreleri (% 70-80 makrofaj, % 10-20 lenfosit) antijenle inkübe edildiği zaman MİF oluşur. Bu olay hücresel bağışıklığın in vitro karşıtı olarak kabul edilir. Kapiller tüp içinde hücreler küçük doku kültürü kaplarına konur. 37°C de 18-24 saat inkübasyondan sonra makrofajlar dışarı göçerek yelpaze gibi açılırlar. Kültür ortamı içinde spesifik antijen varsa MİF oluşarak göç önlenir. An-
Tablo 9.1.4 : Lenfokinlerin işlevlerine göre sınıflanması
1. Diğer lenfositlerin regülasyonu (antijen spe-
sifitesi olmayan faktörler)
İnterleukin-2 (IL-2)
înterleukin-3 (IL-3)
İnterferonlar (a ve y) (IFN)
«Soluble immune response suppressor»
(SIRS) Allogeneik efektör faktör CAEF) «T celi replacing faktör» (TRF) DNA sentezinin inhibitörü (IDS)
2. Diğer lenfositlerin regülasyonu (antijen spe
sifik faktörler)
3. înflamasyonun indüksiyonu ve mononükleer
hücre infiltrasyonu
4. Fagosit fonksiyonlarının modülasyonu
Migrasyon inhibisyon faktörü (MIF) Makrofaj aktive eden faktör (MAF) Lökosit migrasyon inhibisyon faktörü (LİF) Kemotaktik faktör (CF) interferonlar (a ve y) (IFN) Koloni stimüle eden faktör (CSF) Makrofaj füzyon faktörü (MFF)
5. Diğer dokuların regülasyonu
Koloni stimüle eden faktör (CSF) Osteoklast aktive eden faktör (DAF)
6. Lökosit dışı hedef hücrelerinin destrüksiyonu
Lenfotoksinler (LT)
tijenli ve antij ensiz ortamda oluşan yelpazenin yüzölçümü saptanır ve oranlanarak bulunan indeks MİF etkisinin derecesini gösterir. MÎF oluşumu antijenle aktive olmuş lenfositten 4-6 saat sonra başlar ve 4 gün kadar devam eder. MİF 56°C de 30* dayanıklı, diyalize edilemeyen bir makromoleküldür. Molekül ağırlığı 25.000, ke-motripsine duyarlı, nöraminidaza ise dirençlidir.
Makrofajı aktive eden faktör (MAF)
Duyarlı lenfositlerin spesifik antijenle tekrar karşılaştıklarında oluşan bir mediatördür. MİF e benzer bir makromoleküldür. Kobayda in-kübasyonun 72. saatinde makrofajlann aktive olduğu saptanmıştır. Bu faktör makrofaj ların damara yapışmasını, membran aktivitesini, fagositozu, sitoplazmadaki laktat dehidrogenaz düzeyini, sitoplazmik granülleri, bakteriostatik, bakterisid ve tümorisid aktiviteyi arttırır. MİF etkisinin 24 saat içinde gözlenmesine karşın MAF etkisi 72 saat sonra oluşur.
Makrofaj (monosit) kemotaktik faktör
Antijen veya mitojenle aktive olmuş lenfositlerden salman kemotaktik bir maddenin makrofaj veya monositleri çektiği gösterilmiştir. İnsan makrofaj kemotaktik faktörünün molekül ağırlığı 12.500 dür. 56°C de 30′ dayanıklı ve kemotripsine duyarlıdır.
Lökositler için inhibitör faktör (LİF)
MÎF e benzer şekilde, spesifik antijenle lenfositin inkübasyonundan sonra oluşur ve lökosit göçünü önler. Hücre göçü 18-24 saatte ölçülür. Isıya dayanıklı (56°C de 30′), molekül ağırbğı ise 68.000 dir. Kemotripsin ile inaktive edilir, nöraminidaza dirençlidir.
Nötrofil, bazofil ve eozinofiller için kemotaktik faktörler
Molekül ağırlıkları 24-55.000 arasındadır. Bu kemotaktik faktörler değişik kronik iltihaplı reaksiyonlarda rol alırlar.
Lenfositleri ilgilendiren mediatörler
Lenfosit mitojenik faktörü.- Antijenle uyarılmış lenfositlerin kültür sıvısında bu faktör 24-48 saat sonra saptanabilir. Duyarlı lenfositlerin spesifik antijenle karşılaştıktan sonra bir takım morfolojik değişikliklere uğrayarak blasta değişimi hücresel duyarlılığın in vitro deneyi olarak kullanılır. Uyarının derecesi ya blasta benzer hücrelerin lamda sayılarak yüzdesi veya kültür ortamına ilâve edilen işaretlenmiş timidinin (3HT) DNA ya inkorporasyonu ile saptanır. Duyarlı olmayan lenfositlerin de duyarlı hücrelerden açığa çıkan mitojenik faktör etkisi ile bölünmeye başlaması, bazen de B hücrelerinde de değişiklikler gözlenmesi deney sonuçlarının açıklanmasını güçleştirir.
Lenfositlerde benzer değişiklikler bazı bitkisel mitoj enlerin etkisi ile de görülür. Bunlardan en iyi bilinen fitohemaglutinin (PHA) ve konkonovalin-A (con-A) dır. Bunlar hücre yüzeyi ile spesifik olmayan bir reaksiyona girerek sanki antijen spesifik yüzey reseptörlerini bağlamış gibi bir dizi değişikliğe neden olurlar. PHA, hücrelerin ancak küçük bir bölümünün duyarlı olduğu antijen uyarısının aksine, T lenfositlerinin çoğunu transformasyona uğratır. Ayrıca B-lenfo-sitlerinin bir kısmı da etkilenir.
Lenfosit mitojenik faktörü ısıya dayanıklı (56°C de 30′), tripsin, RNaz ve DNaz’a dirençlidir. Molekül ağırlığı 20-30.000 dir. Bu faktörün proliferatif yanıttaki gerçek rolü bilinmemektedir.
Transfer faktör (TF) .- Duyarlı kişilerin lenfositlerinden elde edilen dializabl bir maddedir. İnsanlarda gecikmiş aşırı duyarlığın naklini sağlar. Düşük molekül ağırlığı olan (4.000 den az) bu mediatörün adı transfer faktörüdür (TF).
Spesifik antijenle T lenfositlerinin uyarılmasını izleyerek oluşan bu faktör, DNA sentezini arttırarak ve mediatör oluşumunu sağlayarak duyarlı olmayan lenfositleri spesifik antijene yanıt vermeye hazırlar. Transfer faktör, DNaz ve RNaz’a dirençlidir. Tedavi amacıyla bu faktör, birçok bağışıklık yetersizliği durumlarında kullanılmıştır.
Deri reaksiyonu yapan faktör
Aktive olmuş lenfositlerin ürünleri, deride gecikmiş aşın duyarlık reaksiyonlarını hızlandırır. Bu lenfosit ürünlerinin deri içine injeksi-yonu ile hücre eksüdasyonu başlar, kapiller geçirgenlik de artar. Bu reaksiyon 3-5 saatte eriteni ve 8-12 saatte maksimal endürasyona ulaşarak 30 saatte kaybolur.
Diğer hücre tiplerini ilgilendiren mediatörler
Sitotoksik faktörler (Lenfotoksinler) : Bağışık lenfositler hedef hücrelerinin sitolizine neden olabilirler.
Tümör hücreleri ile duyarlılaşmış T lenfositleri: Bu hücrelerle tekrar karşılaştığında T len-fositinden bir faktör açığa çıkar. SMAF (spesifik makrofaj arming faktör) denilen bu faktör, makrofajlara tümör hücrelerini öldürme yeteneğini kazandırır.
Interferon: Viruslar birçok hücre tiplerinde interferon oluşmasına neden olur. Lenfositler viral veya viral olmayan ve «inducer» adı verilen maddeler ile uyarıldığında interferona benzer maddeler oluşabilir. Hem antijen, hem de mi-tojen ile uyarılmış normal lenfositlerin kültür sıvılarında interferona benzer aktivite saptanabilir.