asısmı geliştirmiş ve çok merkezden yürütülen bir çalışma ile bunun başarısını kanıtlamıştır. Bu “basarı üzerine 1955 de inaktive polip asısı (Saik “aşısı) yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır Jüu aşı maymun hücre kültüründen_üretilerek elde edilen 3 poliovirus serotipinin formalinle inaktive edilmesi ile hazırlanmaktadır. Baslan gıçta özellikle poliomyelit tip III e kargı yeterli bağışıklık sağlamayan inaktif poliomyelit aşısınm yine de yaygın olarak uygulanması ile hastalık sıklığında çok belirgin bir azalma olmuştur.
TOPV uygulamasına PPT ile birlikte 6-8 inci haf-talıkta başlanır. Ağızdan verilen bu aşı, 8 hafta ara_Üe üç kez tekrarlamr. Bir.yıl sonra dördün-cü doz, bundan 3 yıl sonra bir doz daha verilir. PoÜomyelitin endemik olmadığı bazı ülkelerde ilk aşılama döneminfe. iki doz ile yetinilmekte, üçüncü doz 6-12_ay_sonra verilmektedir.
Sütçocukluğunda aşılanmamış 6 yaş üstü çocuk ve adolesanlarda TOPV 4-8 hafta ara ile iki kez ve bundan 6-12 ay sonra bir kez daha verilerek uygulanır. Epidemi zamanında aşıları tam olmayan veya aşılanma durumu tam bilinmeyen tüm 6 yaş üstündeki vakalara TOPV veya epidemiye neden olan monovalan OPV uygulanmalıdır.
Özellikle poliomyelitin endemik olduğu bölgelerde kolostrumda oldukça yüksek titrelerde poliomyelit için spesifik IgA antikoru bulunur. 2-3 üncü haftalarda anne sütünde antikor düzeyleri azalmaya başlar. Sütte bulunan bu IgA nın aşı ile verilen antijeni bağlayıcı etkisi, 6-8 haftalıkta TOPV etkisini baskılayacak düzeyde değildir.