Çocuklarda İdrar Yolu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar yolu iltihaplanması özellikle tuvalete çıkma konusunda ciddi sorunların oluşmasına neden olduğundan mutlaka tedavi edilmesi gerekilen bir hastalıktır. Yetişkin kişilerde de ortaya çıkmasına karşın bebeklerde daha da mühim bir husus olduğu için çocuklarda üretra iltihaplanmasını ele almak ve elimize geçmiş olan bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Öncelikle üretranın enfeksiyon kapmasının emarelerinden söz edecek olursak;

– Bebeklerde nedensiz ağlamalar ve uykudan ani fırlamalar ile uyanmalar,
– Beslenmenin bir türlü sağlanamaması ve çocuğun yemek yeme isteğinin önemli ölçüde yok olması,
– İstifra etme,
– Her zaman ateşlenme olmasa da birçok vakada ateşlenme görülmektedir.

İdrar yolu iltihaplanması yaşayan ilk 3 ay içerisinde olan bebeklerde şiddetli ağlamalar gözlemlenir ve bu ağlamaların ana sütünden meydana gelen gazdan ileri geldiği düşünülebilir ve bu nedenle üretra iltihabı anlaşılamayabilir. Daha büyük yaştaki evlatlarda ise işerken üretrada yanma ortaya çıkar. Ayrıca çiş yapmayı isteme hali ama idrarı yapamama hali ortaya çıkar. Eğer üretra iltihabı son evrelere ulaşmışsa sidikte kan parçacıkları da gözlemlenebilir. Şiddetli mide sızısı olan bir hastalık çeşidi olan üretra enfeksiyonu dikkate alınması gerekilen bir konudur. Dikkate alınmaması durumunda daha farklı sağlık sorunları meydana gelebilir.

İdrar yolu iltihabının en büyük sebebi dışkının idrar yoluna ulaşmasıdır. Bebeklerde bez kirlenmesi akıbeti bebeğin altı önden arkaya istikametli şekilde yıkanmalıdır. İdrar yolu iltihabından korunmanın en mühim yolu hijyendir. Uzun zaman abdesthaneyi tutmak idrar torbasının dolmasına sebep olacaktır ve dolan mesanede husule gelen zarar üretra enfeksiyonunun yaşanmasına sebep olacaktır. İdrar yolu iltihabından korunmanın bir diğer yolu da adım başı yani daimi olarak su içmektir. Sürekli su içerek idrar kesesine gelen sıvının adım başı değişmesi sağlanır ve böylece hasta olma olasılığı düşer. Neredeyse birçok hastalığının temel sebebi susuzluktur. Bu yüzden su içmeye özen göstermenizde fayda var.

İdrar yolu iltihabının iyileştirmesinden söz edecek olursak; şayet üretra iltihabı olayından şüphe ediyorsanız ilk olarak kapsamlı bir sidik tahlili yaptırmanızda fayda var. Eğer analiz neticelerinde üretra iltihabına karşılaşılırsa ilk olarak antibiyotiklerle hastalık iyileştirmeye başlanır. Eğer antibiyotik iyileştirilmesi müspet akıbet vermez ise iğneyle iyileştirme yoluna gidilir. Bazı vakalar ilaçlarla sonuç vermediğinden dolayı ameliyat yapıldığı da bilinmektedir. İdrar yolu iltihaplanması hakkında sizlere sunacağımız bilgiler bunlardan ibaret. Sizlerde bu konu hakkında bildiklerinizi paylaşabilirsiniz.