Çocuklarda Hipokalsemi tedavisi

Kan kalsiyum düzeyleri kontrol edilerek ço­cuğun tedaviye yanıtına göre 2 12 saatlik aralar­la aynı dozda damardan kalsiyum glükonata de­vam edilir. Kalsiyum % 10 glükoz içinde devam­lı perfüzyon şeklinde de 75 mg/kg/24 saat (8 mi/ kg/24 saat % 10 kalsiyum glükonat) dozunda uy­gulanabilir. Lokal endürasyon ve nekroz riski açısından kalsiyum intramüsküler yoldan ve­rilmemelidir.

Başlangıç tedavisini izleyerek oral yolla ida­me tedavisine geçilir. Bu amaçla kalsiyum klo rür 1 g/gün dozda oral verilebilir. Kalsiyum klorür gastrik irritasyon ve hiperkloremik asido za yol açtığından pek kullanılmamaktadır. Kal­siyum laktat (23 g/gün) tercih edilecek oral prekarattırv. % 10 luk kalsiyum glükonat 5 ml/kg/gün de uygulanabilir.

Oral tedavi genellikle 2 4 haftada kesilir. Hi­poparatiroidi sözkonusu ise tedavi süresi uzatılır ve tedaviye dihidrotaki sterol veya d vitamini ile devam etmek gerekir.

Prognoz
Hipoglisemiden farklı olarak hipokalsemi, mss de yapısal bir bozukluğa yol açmaz. Prognoz çok iyidir. Beyin zararı olmuşsa bu durum daha çok asfiksi, respiratuar güçlük gibi bozuk­luklara bağlıdır.