Su ve elektrolit gereksinimi enerji metabolizmasıyla doğrudan ilişkilidir. Metabolizma hızının artması ile 1)’karbonhidrat, yağ ve proteinlerin oksidasyonu sonucu açığa çıkan endojen su miktarı fazlalaşır, 2) idrarla atılan solut miktarı ile birlikte zorunlu idrar miktarı çoğalır, 3) vücutta ısı yapımı ve buna bağlı olarak da deri ve akciğerlerden su kayıpları artar. Günlük elektrolit kayıpları da su kayıpları ve metabolizma hızı ile yakın bir ilişki gösterir. Bu alandaki araştırmalar sonucu, vücutta metabolize olan 100 kaTnin gerektirdiği su, sodyum, potasyum miktarları iyi belirlenmiştir ve günlük su ve elektrolit gereksinimlerinin hesaplanmasında kalori biriminin kullanılması giderek yaygınlaşmıştır.
Metabolizma hızı yaşa, vücut ağırlığına, ak-tivite derecesine ve vücut ısısına göre değişir. Yatan bir hastanın yatakta az veya çok hareket etmesiyle bazal metabolizmanın % 0 – 30 oranında değişebildiği, vücut ısısında olan her 1°C lik artmanın da bazal metabolizmada % 12 oranında bir yükselmeye neden olduğu bilinmektedir. Tablo 8.3,6 vücut tartısına göre günlük kalori gereksinimini göstermektedir.
100 kalorinin 115-125 mi su harcaması gerektirdiğini yansıtan klasik bilgilere göre tablo 8.3.7 de su kaybı için verilen, değerler biraz düşüktür. Bununla birlikte klinik uygulamada sıvı gereksinimini hesaplarken pratik olarak bu değerler kullanılmaktadır. Şu halde, yukarda kalori gereksinimini belirten basitleştirilmiş değerler yaklaşık olarak ml/kg olarak su gereksinimine eşdeğerdir (tablo 8.3.8).