Sistemik penisillin g 30.000 ü/kg her 12 saatte bir kas içine yapılır. Ayrıca 1 saat aralıklarla göz fizyolojik serum ile yıkanır ve lokal penisillin (2.500 ü/ml) uygulanır. Kornea hasarı olan vakalarda % 0.25 lik atropinli damlalar günde 3 kez damlatılır.
Chlamydıa konjunktiviti c ınklüzyon konjunktivit!)
Erişkinde cinsel temasla bulaşan bir hastalıktır. Etkeni chlamydia trachomatis’dir. İnfekte annelerden doğan çocukların yarısında neonatal konjunktivit gelişir.
Gonokoksik, oftalmiye kıyasla chlamydia konjunktiviti daha selim bir gidiş gösterir. Nadir olarak bulber ve tarsal konjunktivalar arasında yapışıklıklara neden olabilir. Kornea hasarı görülmez.
Klinik görünüm gonokoksik infeksiyon gibidir. Mikrobiyolojik tanı doku kültürü ile yapılabilir ve güçtür. Tarsal konjunktivadan alman materyelde intrasellüler cisimciklerin görülmesi ile kesin tanı konulur.
Yenidoğan döneminde chlamydia konjunktiviti geçiren çocukların % 20 50 sinde 2 4 aylıkta chlamydia pnömonisi geliştiği saptanmıştır. Bu nedenle konjunktivitin tedavisi önemlidir. Tedavide 2 hafta süre ile günde 3 4 kez chlortet racycline veya sulfamidli göz pomadları uygulanmalı, ayrıca eritromisin verilmelidir.
Doğumdan sonra göze gümüş nitrat solüsyonu damlatılmasının chlamydia konjunktiviti yönünden koruyucu etkisi yoktur.