Çocuklarda Gonokoksik konjunktivit

Sistemik penisillin g 30.000 ü/kg her 12 saat­te bir kas içine yapılır. Ayrıca 1 saat aralıklarla göz fizyolojik serum ile yıkanır ve lokal penisillin (2.500 ü/ml) uygulanır. Kornea hasarı olan va­kalarda % 0.25 lik atropinli damlalar günde 3 kez damlatılır.

Chlamydıa konjunktiviti     c ınklüzyon konjunktivit!)

Erişkinde cinsel temasla bulaşan bir hasta­lıktır. Etkeni chlamydia trachomatis’dir. İnfekte annelerden doğan çocukların yarısında neonatal konjunktivit gelişir.

Gonokoksik, oftalmiye kıyasla chlamydia konjunktiviti daha selim bir gidiş gösterir. Na­dir olarak bulber ve tarsal konjunktivalar ara­sında yapışıklıklara neden olabilir. Kornea hasa­rı görülmez.

Klinik görünüm gonokoksik infeksiyon gibi­dir. Mikrobiyolojik tanı doku kültürü ile yapıla­bilir ve güçtür. Tarsal konjunktivadan alman materyelde intrasellüler cisimciklerin görülmesi ile kesin tanı konulur.

Yenidoğan döneminde chlamydia konjunk­tiviti geçiren çocukların % 20 50 sinde 2 4 aylık­ta chlamydia pnömonisi geliştiği saptanmıştır. Bu nedenle konjunktivitin tedavisi önemlidir. Te­davide 2 hafta süre ile günde 3 4 kez chlortet racycline veya sulfamidli göz pomadları uygulan­malı, ayrıca eritromisin verilmelidir.

Doğumdan sonra göze gümüş nitrat solüs­yonu damlatılmasının chlamydia konjunktiviti yönünden koruyucu etkisi yoktur.