Son yıllarda yenidoğan beslenmesinde fosfat düzeyi anne sütündekine yakm endüstriyel sütlerin kullanılması ile geç neonatal tetani görülme oranı oldukça azalmıştır. 3u nedenle ilk üç günde düzelmeyen ya da geç ortaya çıkan neonatal hipokalsemi vakaları hipoparatiroidi açısından incelenmelidir.
Yenidoğanda hipoparatiroidi
Erken neonatal tetaniye neden olan geçici hipoparatiroididen başka yenidoğanda farklı ne
Denlere bağlı hipoparatiroidi sendromları görülebilir.
Sekonder geçici hipoparatiroidi, hiperparatiro idili annelerden doğan çocuklarda görülür. Annedeki hiperkalsemi fetusa da yansıyacağından bu çocuklarda fetal yaşamda hiperkalsemi etkisiyle paratiroid bezi baskılanmışlar. Bu durum doğumdan sonra 12 hafta devam edebilir. Annedeki hastalık çoğunlukla klinik olarak sessizdir. Müphem belirtiler, ya da ölü doğum, diğer çocuklarda neonatal tetani öyküsü olabilir. Uzayan neonatal hipokalsemi vakalarında annede hiperparatiroidi aranmalıdır.
Geçici kongenital idiopatik hipoparatiroidi, 24 ay süren ve nedeni bilinmeyen selim bir hipoparatiroidi durumudur. Kalsiyum ve d vitamini tedavisine yanıt verir. Annede paratiroid salgısı normaldir.
Yenidoğanda nadir olarak kalıcı hipoparatiroidi sendromlarma da rastlanır. Kalıtsal ve spo radik şekiller tanımlanmıştır. Hipoparatiroidi tek başına ya da başka doğumsal anomalilerle birlikte olabilir. Digeorge sendromu timus yokluğu, immun yetersizlik, mikrognati ve aortik ark anomalileri ile birlikte olan kalıcı bir hipoparatiroidi sendromudur.
Yenidoğanda başka nedenlerle de hipokalsemi görülebilir. Sitratlı kanla kan değişiminden sonra sitratla kompleks oluşumu nedeni ile iyo nize kalsiyum düzeyi azalır. Annede ağır d vitamini eksikliği, neonatal rahitise ve hipokalsemi ye neden olabilir. Üremi, hipoproteinemi, furose mid tedavisi süresinde de kan kalsiyum düzeyi düşebilir. Magnezyum eksikliği hemen daima hipokalsemi ile birliktedir.