Folik asit eksikliği diyetle alınan miktarın yetersizliği, emilim veya ütilizasyon bozukluğu veya artmış gereksinim sonucu oluşur. Gebelik, hemo-litik anemi, lösemi, Hodgkin hastalığı gibi durumlarda folik asit gereksinimi artar. Bazı ilaçlar folik asit ütilizasyonunu bozabilir. Glütene duyarlı enteropati ve tropik sprue’da folik asit emilimi bozulur.
İnsan ve inek sütünde 50-60 p,g/l folat serbest olarak bulunur. Kolostrum daha az folik asit içermekle birlikte gereksinimi karşılar. Keçi sütünde çok azdır. Bu sütü kullananlarda megaloblastik anemi kolay gelişir. Sütü kaynatmakla folat miktarı % 50 oranında kaybolur. Folat pişmemiş her yiyecekte vardır, ancak pişirilme sırasında okside olur. Taze sebze ve meyve yiyenlerde eksikliği görülmez. C vitamini az olan bir diyette, bu vitaminin indirgeyici rolü eksik olduğundan folat miktarı da azdır.
Çoğu yiyeceklerde folat poliglutamat halindedir. Emilmesi için duodenum ve jejunumda koniügaz enzimi etkisiyle folik aside parçalanması gerekir. Bazı fasulyelerde ısı ile aktive olup konjügasyonu inhibe eden ve folat emilimini Önleyen maddeler vardır. Bazı antikonvülzif ilaçlar (difenilhidantoin) da folat glutamatm emilimini engelleyebilir. Doğumsal emilim bozukluğu da tarif edilmiştir.
Pteroylglutamik asidin vücutta kullanılması için tetrahidrofilik aside (THFA) dönüşmesi gereklidir. Bu reaksiyonlarda askorbik asit ve Bî2 rol oynar. Örneğin Lesch-Nyhan sendromunda doğumsal enzim eksikliği sonucu folik asidin kullanımı defektiftir. Preterm bebeklerde, hiperti-roidide, Cooley anemisinde, orak hücreli anemide folik asit gereksinimi artar.
B12 yetersizliğinde, hemodiyaliz yapılan hastalarda ve kronik kusmalarda vücuttan folat kaybı fazladır.
KLİNİK BULGULAR
Folik asit eksikliğinde, Bi2 eksikliğinde olduğu gibi megaloblastik bir anemi gelişir. Bızeksikliğine kıyasla tartı kaybı, irritabilite ve ishal daha sıktır. Nörolojik belirti yoktur. Ağır eksiklikte trombositopenik purpura görülebilir.
TANI
Mikrobiyolojik yöntemle kanda folik asit düzeyi ölçülebilir. Serum folat düzeyi normalde 5 – 20 ng/ml dir. Folik asit eksikliğinde kan düzeyi düşüktür. Kemik iliği hiperplaziktir. Histidin yüklemesi ile hem folik asit, hem de Bı2 vitamini eksikliğinde idrarda formiminoglatamik asit saptanır. 1 mg folat verilmesi ile idrarda bu maddenin kaybolması, folik asit eksikliği tanısını destekler.
TEDAVİ
Günde 2-5 mg folat verilmesi yeterlidir. 15 mg’a kadar çıkan günlük dozlar tehlike yaratmaz.
Pretermlerde 20-50 [igün, sütçocuklarma günde 5 Lg/kg folik asit verilmesi ile gereksinim karşılanır.