Yenidoğanda fizyolojik sarılığın oluşmasında birçok etmen rol oynar:
- İndirekt bilirubinin konjüge olarak direkt bilirubine dönüşmesi için gerekli glükuronil transferaz enzimi ilk günlerde yetersizdir. Bu enzim yeterli düzeye ancak doğumdan sonra 6 7. Günlerde ulaşır.
- İndirekt bilirubinin karaciğer hücresi tarafından alınma işlevi için gerekli olan aksep tör proteinler (y ve z proteinler) henüz tam gelişmemiştir. Z proteini fetal hayatta tam gelişir. Y proteini (ligandin) ise ancak yaşamın 2. Haftasında istenen düzeye ulaşır.
- Barsak florası yenidoğanda tam gelişmemiştir. Direkt bilirubinin ürobilinojene indirgenmesi eksiktir.
- Ductus venosusun açık kalması durumunda vena portadaki kanın bir kısmı karaciğere uğramadan dolaşıma geçerek bilirubinemi yi arttırır.
- Anneden kaynağını alan estrojen ve pregnanediol bilirubin konjügasyonunu önleyerek sarılığı arttırır.
- Bilirubinin temel kaynağım oluşturan fetal eritrositlerin yaşam süresi normale kıyasla daha kısadır. Normalde 120 gün olan bu süre fetal eritrositler için 60 90 gün arasında değişir.
Yenidoğanm fizyolojik ikteri 7 10. Günlerde kaybolur. Preterm bebeklerde olayın başlangıcı
Genellikle daha geç 4 5 inci günler) olup ikterin kaybolması 15. Günü bulmaktadır. Fizyolojik sarılıkta maksimal bilirubin düzeyleri preterm bebekte 12 mg/dl, term bebeklerde ise 14 16 mg/ di olarak kabul edilmektedir.