Taşizoid veya proliferatif form hilal şeklinde veya ovaldir. Serolojik testler tboya testi ve indirekt fluoresan antikor testi) parazitin bu formunun saptanmasına yöneliktir. Bu form nght veya Giemsa ile boyanarak görülebilir. Eritrosit dışında her türlü memeli hücresinde çoğalır. Psödokist oluşturarak uzun süre konak hücresinde yaşayabilir.
Ookist form yalnızca kedi ailesinin dışkılarında saptanabilmiştir. Kedi ailesinin barsağmda enteroepitelial siklusta oluşan formdur. Game-togoni ve şizogoni sonucu oluşur. Kedide infeksiyonun ilk haftasında 10 milyon/gün kadar ookist dışkı ile atılır. Bu ookistlerde uygun ısı ve oksijenli ortamda 1-20 gün içinde sporozoidler (her ookistte 8 sporozoid) oluşur. İnfeksiyon sporozoid içeren ookistler ile bulaşır. Ookistler ılık ve nemli toprakta 1 yıl kadar canlı kalabilirler.
Doku kistleri konağın hücrelerinde yaşar ve binlerce sayıda organizma içerebilir. Her organda bulunmasına karşın latent infeksiyonun yeri en sık beyin ve iskelet sistemidir. Aşırı soğuk ve sıcak (66°C üstü) parazitin bu formunu öldürür. 4°C da 2 ay yaşayabilirler.