Çocuklarda Erken neonatal tetani

Siyumundaki fizyolojik düşmenin aşın bir şekli olarak ortaya çıkar. Preterm doğanlar, gestasyon yaşma göre tartısı düşük yenidoğanlar, d vitami­ni eksikliği olan anne çocukları, hipoparatiroi dili anne çocukları, solunum güçlüğü, hipoglise­mi gibi patoloji gösteren yenidoğanlar, erken neonatal hipokalsemi yönünden riskli gruplar­dır. Düşük doğum tartılı doğanların % 30 40 ın da, diyabetli anne çocuklarının % 50 sinde, as fiktik doğanların % 30 unda hipokalsemi oluşur. Digeorge sendromu ve paratiroid bezinin apla zisi gibi doğumsal hipoparatiroidi sendromların da da hipokalsemi doğumdan sonra erken ola­rak başlar, ancak geçici değildir. Yenidoğana sodyum bikarbonat uygulanması ile iyonize kal­siyum düzeyi düşerek tetani oluşabilir.

Patogenezde geçici hipoparatiroidi en önem­li etmendir. Kalsiyum desteğinin kesilmesi, stres­le oluşan glikokortikoid ve kalsitonin fazlalığı, asit baz dengesindeki kayma da hipokalsemi pa togenezinde rol oynayan diğer faktörlerdir.

Erken neonatal hipokalsemi vakalarında se­rum fosfat düzeyi değişkendir. Kalsiyum düze­yi azalmış, alkali fosfataz değerleri normaldir. Ekg de q t aralığı uzamış bulunur.

Hipokalsemi beklenen yüksek riskli tüm be­beklerde hergün serum kalsiyum ve total pro­tein düzeyleri ölçülmelidir. Hipokalsemi saptan­dığında damardan kalsiyum verilir.