Klinik bulgular
Kuluçka dönemi 8-14 gündür. Bazı vakalarda halsizlik, öksürük, bulantı, nezle, baş ağrısı ve göğüs ağrısı gibi prodromal belirtiler gözlenir. Genellikle hastalık ani ateş yükselmesi ve titreme ile başlar. Baş ağrısı, bulantı, kusma, gastrointestinal semptomlar, öksürük, delirium ve şiddetli kas ağrıları görülebilir. Konjunktivit, splenomegali (1/3 vakada), göğüs ağrısı ve hipotansiyon da gözlenebilir. Döküntü hastalığın 3-8 inci günleri arasında başlar. Döküntü pembe makülopapüler görünümdedir, gövdede başlayıp ekstremitelere yayılır ve bazen hemo-rajik olur. Yüz, saçlı deri, ayak tabanı ve avuç içlerinde görülmez.
Laboratuar bulguları
İlk haftada lökopeni, ikinci haftada lökositoz olur. Proteinüri sıktır. Nadiren hematüri görülür. Riketsiya izole edilebilirse de kesin tanı ikinci haftadan sonra proteus OX-19 a karşı aglütininlerin ortaya çıkması ve spesifik kompleman bağlayıcı antikor titresinin yükselmesi ile konur.
Prognoz
Çocuklarda prognoz erişkinlere kıyasla daha iyidir. Hastalık 2-3 hafta sürer, nekahat dönemi uzayabilir. Erişkinde BriU-Zinsser hastalığı denilen tekrarlayan formalar görülebilir. Tedavi edilmeyen vakalarda ölüm oranı % 2-40 arasında değişir.
Tedavi
Kloramfenikol 50-100 mg/kg/gün (maks. 2-3 g) veya tetrasiklin 20 mg/kg/gün (mak. 1-2 g) kullanılır. Her iki ilâca .hastanın ateşi düştükten 2 gün sonraya kadar devam edilir. Ayrıca bitlerin yok edilmesi gerekir.