Plasentadan az miktarda geçtiği için yenidoğanda dokularda E vitamini konsantrasyonu düşüktür. Plazma tokoferol düzeyi 0.5 mg/dl’den düşük bebeklerde hemolitik anemi oluşur. E vitaminine yanıt veren hemolitik anemi özellikle demir ve polinonsatüre yağ asitlerinden zengin mamalarla beslenen preterm bebeklerde oluşur.
Yağ malabsorpsiyonu sendromlarında görülen kas yorgunluğu, düz kaslarda keroid birikmesi, kreatinüri, hemoliz gibi durumların E vitamini eksikliğine bağlı olduğu ileri sürülmektedir. Kolestazlı vakalarda görülebilen nörolojik bulguların da E vitamini eksikliği ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Neonatal hepatitlerde erken E vitamini tedavisi ile nörolojik belirtilerin önlendiği bildirilmiştir. Büyük çocuklarda ekzo-jen E vitamini eksikliği nadirdir. Yağ sindirimi yetersizliği ve ağır malnütrisyon sonucu ortaya çıkabilir.
KLİNİK BULGULAR
Büyük çocuklarda halsizlik gibi şikayetler dışında klinik bulgu yoktur. Pretermlerde hemolitik aneminin yanısıra retikülositoz, trombosit sayısında artma, ödem ve seboreik dermatit bildirilmiştir.
Kanda tokoferol düzeyinin 0.5 mg/dl altında olması eksiklik belirtisidir. Eritrositlerin hidrejen peroksid ile inkübasyonu sonucu % 30 dan fazla hemoliz oluşması tanıya yardımcı bir bulgudur. Büyükçe çocuklarda kreatinüri saptanabilir.
TEDAVİ
E vitamini eksikliği oİaıi pretermlerde suda eriyen alfa tokoferol asetat olarak 75-100 mg E vitamini, günlük bölünmüş oral dozlar şeklinde verilebilir. E vitamini tedavisine yanıt olarak 1-3 hafta içinde serum düzeyi normale yükselir. Malabsorpsiyon varsa parenteral tedavi gerekir. Kas içi günlük doz 20-50 mg’dır.
KORUNMA
Diyette her 0.6g doymamış yağ asidine karşılık 1 mg E vitamini bulunmalıdır. Preterm çocuklar anne sütüyle beslenirse E vitamini eksikliği önlenebilir. Endüstriyel sütlerde E vitamini günde en az 0.5 mg/kg sağlayacak miktarlarda bulunmalı ve bu besinlerin doymamış yağ asitleri içeriği fazla olmamalıdır.