Tablo 7.12.3: Çinko beslenme durumunun değerlendirilmesinde kullanılan ölçümler
Plazma veya serum çinko düzeyi Eritrosit, lökosit ve saç çinko düzeyleri İdrarla 24 saatte atılan çinko miktarı Çinko metalloenzimleri düzeyleri Serum alkali fosfataz, eritrosit karbonik anhidraz, serum RNAase Serum retinol bağlayan protein Diğer göstergeler
Tat duyusu
Tükrük, ter, deri ve tırnak çinko düzeyleri
Çinko tutulması ve alışverişi (turnover)
Zn65 ile eritrosit yakalaması Cuptake)
Makrofaj kemotaksisi
Plazma veya serumda çinko düzeyleri
Çinko eksikliği vakalarında plazma veya serum çinko düzeyi beslenme durumunun belirlen. mesi için en sık kullanılan parametredir. Normal serum ve plazma çinko düzeyleri 80-120 ;ıg/dl arasında değişir ve 70 tıg/dl den düşük değerler patolojik sayılır. Ancak, bu düzeyler bazen çinko eksikliği bulunmayan durumlarda da düşük olabilir. Plazma çinkosunu etkileyen en önemli faktör plazma albumin düzeyidir. Plazma albumin ve çinko konsantrasyonları arasında doğrusal bir ilişki gözlenir. Plazma çinko düzeyinin albumine bağımlılığı hepatik siroz ve protein enerji malnütrisyonu gibi hipoalbuminemi durumlarında dikkate alınmalıdır. Plazma çinko düzeyi, total vücut çinko içeriğinde değişme olmaksızın infeksiyon, inflamasyon, doku harabiyeti ve akut hastalık durumlarında azalır. Bu durumlarda lökositlerden salgılanan LEM (lökosit endojen me-diatör) çinkonun karaciğerde tutulmasını sağlamaktadır. Gebelik, oral kontraseptif gibi ilaçlar da plazma çinkosunun düşmesine neden olmaktadır. Plazma çinko düzeyi yemek yeme ile de değişebilir. Örnekler alınırken çevreden kontaminasyona dikkat edilmelidir.
Eritrosit ve lökosit çinko düzeyleri
Primer çinko eksikliği vakalarında, PEM’de, orak hücreli anemide eritrosit çinko düzeylerinde önemli ölçüde azalma saptanmıştır. Ancak, eritrositlerde çinko tayini vücut sıvılarına göre daha güçtür.
Saç çinko düzeyleri
Normal saç çinko düzeyi erişkinde 150-200 [ig/g dır. 125 ıg/g dan düşük değerler şüpheli, 70 |ig/g dan düşük değerler çinko eksikliği olarak kabul edilir.
İdrar çinko atılımı
Normalde idrar ile çinko atılımı 300-600 jıg/24 saattir. Çinko eksikliği vakalarında, PEMde, Âcrodermatitis enteropathica’da düşük değerler saptanır. İdrarla atılan miktarlar ile plazma çinko düzeyleri arasında bir ilişki bulunamamıştır.
Diğer göstergeler
Çinko eksikliğinde serum alkali fosfataz ak-tivitesinin belirgin olarak düştüğü gösterilmiştir. Bu enzimin aktivitesindeki azalmanın direkt olarak çinko eksikliğine bağlı olduğu düşünülmektedir. İnsanlarda çinko eksikliği cüceliğinde, Âcrodermatitis enteropathica’da, çinkodan fakir sıvılar ile uzun süre total parenteral beslenme sonucu serum alkali fosfataz aktivitesinin azaldığı ve çinko tedavisi ile normale döndüğü gösterilmiştir.
Protein sindiriminde önemli rol oynayan pankreatik karboksipeptidaz A ve B aktiviteleri de çinko eksikliğinden etkilenmektedir. Prokar-boksipeptidaz A aktivitesinin azalması, çinko eksikliğinin değişmez bulgusu olarak kabul edilmektedir.
Diğer bir çinko metalloenzimi olan eritrosit karbonik anhidraz düzeyi orak hücreli anemide düşük bulunmuştur. Eritrosit karbonik anhidra-zı ile eritrosit çinko düzeyi arasında sıkı bir ilişki saptanmış ve bu enzim, orak hücreli anemili hastalarda çinko beslenme durumunun bir göstergesi olarak kullanılmıştır.
Karaciğerden periferik dokulara A vitamini taşıyan RBP (retinol bağlayıcı protein) in karaciğerde sentezi için çinko gereklidir. Eksiklik durumlarında serum çinkosuna paralel olarak kanda bu protein düzeyinin azaldığı gösterilmiştir. Retinol bağlayıcı proteinin insanlarda hepatik çinko kullanımının bir indeksi olarak kullanılabileceği bildirilmiştir.
TEDAVİ
Çinko eksikliğinde tedavi amacıyla çinkonun sülfat, asetat veya glukonat tuzları kullanılır. Verilecek çinko miktarı günde 0.2-3 mg/kg arasında değişir. Tedaviye birkaç ay devam edilmelidir. Genelde 1 mg çinko/kg/gün C4.5 mg ZnS04) 7H20) uygun bir dozdur. Çinko kaybının aşırı olduğu durumlarda daha yüksek miktarların verilmesi gerekir, ancak yüksek dozlarda gastrointestinal irritasyon görülebilir. Verilen çinkonun iyi emilmesini sağlamak için yemeklerden ya bir saat önce veya bir saat sonra verilmelidir. Ayrıca, hastaya çinkodan zengin bir diyet önerilir. Organizmada çinko birikimi, diyet ile alman protein ve fosfat miktarı ile yakından ilişkilidir. Çinko birikiminin yüksek protein (erişkinlerde 150 g/gün) ve orta derecede fosfat alımında (10,0 mg/gün) en fazla olduğu bildirilmiştir. Parenteral beslenmede günde 30-40 jjtg/kg çinko verilmesi yeterlidir.