Bakır eksikliğinin tipik bulguları serum bakır ve serüloplazmin konsantrasyonunun düşmesi, nötropeni, lökopeni, demir absorpsiyonunda ve eritropoezde azalma ve kemik demineralizas-yonudur. Bakırdan fakir bir diyet ile (örneğin sulandırılmış inek sütü ile) uzun süre beslenme, bakır eksikliğinin nedenini oluşturmaktadır. Bakır eksikliği belirtileri gösteren hastalarda yalnızca oral bakır verilmesinden sonra tüm bulguların düzeldiği gösterilmiştir.
Demir ve çinko gibi bakır da gestasyonun son aylarında fetusta depolandığından, preterm bebeklerde uzun süreli inek sütü ile beslenme sonucu bakır eksikliği daha erken aylarda görülmekte ve diğer belirtilerin yanında apne nöbetleri de tabloya ilave olmaktadır. Yine yalnızca diyete bakır eklenmesi ile bütün semptomların kaybolduğu gösterilmiştir.
Bakırdan fakir sıvılarla uzun süre total parenteral beslenme uygulanması, bağ dokusu hastalıklarında idrarda bakır atılımım artıran Dpenisilamin kullanımı ve diğer kelatör ajanlar da eksiklik durumunun gelişmesine neden olmaktadır.
Menkes sendromu ve VVilson hastalığı, nütrisyonel eksikliğin sözkonusu olmadığı kalıtsal bakır metabolizması bozukluklarıdır. Menkes sendromunda ana defekt bakırın membran-lardan transportunda, dolayısıyla barsaktan emilmesindedir. Karakteristik bulgular progresif mental bozukluk, serebral dejenerasyon, saç ve deri bozuklukları, hipotermi, metafiz lezyonları ve aortada* elastin dejenerasyonudur. Serum ve karaciğer bakır konsantrasyonları düşüktür.
VVilson hastalığında total vücut bakır ve se-rüloplazmin konsantrasyonları düşüktür. Bakırın karaciğer, beyin, böbrek ve kornea gibi dokularda anormal birikimi sonucu hastalık semptomları ortaya çıkmaktadır.
Bakır eksikliği bulguları tablo 7.12.4 de özetlenmiştir.
Tablo 7.12.4 : Bakır eksikliği bulguları
Solukluk, deri ve saçlarda rengin açılması Venlerin genişlemesi, hipotoni, osteoporoz Büyüme geriliği Psikomotor bozukluklar Anemi, nötropeni Serum bakır ve serüloplazmin düzeyinin düşmesi Sütçocuklarında apne nöbetleri Hepatosplenomegali