Bütün eksiklik durumlarında oral veya parenteral bakır verilmesi ile dolaşımdaki bakır düzeyi normale dönmektedir. Tablo 7.12.6 da plazma bakır konsantrasyonunun düşmesine neden olan etiolojik faktörler ve klinik durumlar gösterilmektedir.
Plazmada bakır, serüloplazmine, aminoasit-lere ve peptidlere bağlı olarak, ayrıca serbest şekilde bulunur. Serüloplazmin, bakırın fizyolojik taşıyıcı proteini olarak da rol oynar. Amino-asitlere ve peptidlere bağlı bakır ile serbest iyonik durumda bulunan plazma bakırı, beslenmeyle ilgili değişken kısımdır.
Plazma ve serum bakır düzeyleri dissemine lupus, romatoid artrit, akut romatizma, akut glomerülonefrit, tümör ameliyatlarından sonra, akut (intra ve ekstrahepatik safra yolu tıkanması) ve kronik (biliyer siroz) karaciğer hastalıklarında yüksek bulunmuştur.
Saç bahir düzeyleri: Deney hayvanlarında saç bakır düzeyleri ile çeşitli hepatosit fraksiyonları ve dolaşımdaki bakır konsantrasyonları arasında sıkı bir ilişki bulunmuştur. İnsanlarda saç bakır düzeylerinin beslenmeyle ilgili bakır durumunu doğru olarak yansıtıp yansıtmadığı henüz iyi bilinmektedir.