Çocuklarda B2 Vitamini Eksikliği

İyi beslenmiş annelerin sütü ve inek sütü ye­terli miktarlarda riboflavin içerir. Bunlarla bes­lenen bebeklerde riboflavin eksikliği olmaz. An­ne sütü kesildikten sonra yetersiz hayvansal pro­tein alan çocuklarda riboflavin alımı genellikle düşüktür. Ancak, sütçocuklarında kwashiorkor gibi belirgin malnütrisyon sendromları gösteren hastalar dışında klinik bulgular nadiren gelişir. Diyet aynı zamanda protein, nikotinik asit ve diğer B kompleks vitaminlerden de genellikle fakir olduğundan riboflavin eksikliği sütçocukları ve küçük çocuklarda çok nadiren yalnız ba­şına olur. Daha büyük çocuklarda ise bulgular protein malnütrisyonu bulguları ile birlikte ol­mayabilir.

KLİNİK BULGULAR

Klinik bulgular yavaş olarak gelişir. Dudak­larda, dilde, ağızda yanma ve kuruma, gözler­de yanma, sulanma, fotofobi, korneada vasküla-rizasyon, bulanık görme,. B2 eksikliğinde rastla-nabilen bulgulardır. Angüler stomatit (cheilosis), burun kıvrımlarında, göz kapakları ve genital bölgede seboreik dermatit şeklinde deri lezyon-ları görülür. Dilin şişmesi ve morumsu bir renk alması ile glossit oluşur. Uzun süreli eksiklik durumunda büyüme etkilenebilir. Kemik iliğinde hipoplazi ve buna bağlı normokrom, normositer bir anemi de gelişebilir.

TANI

Riboflavin eksikliğinde kan ve idrarda vita­min düzeyleri düşüktür. Flavin adenin dinükleotid (FAD) ilavesinden önce ve sonra eritrosit glütation redüktaz aktivitesi ölçülerek enzim aktivitesinin %,20 veya daha fazla arttığının göste­rilmesi tanıyı kesinleştirir.

AYIRICI TANI

Göz bulguları A avitaminozu, diğerleri B gru­bu avitaminozlarının klinik bulgularıyla karışa­bilir. Ayırıcı tanıda anemi ile ilgili veya diğer ne­denlere bağlı stomatitler, kronik diyarelere eşlik eden değişiklikler düşünülmelidir. Ayırıcı tanı­da tedaviye alman yanıt yardımcı olabilir.

TEDAVİ

Riboflavinin günlük tedavi dozu çocuklar­da 3 mg, sütçocuklarında 0.5 mg dır. Yanıt hız­lıdır. Oral tedavi ile birkaç günde düzelme ol­mazsa günlük doz ikiye bölünerek İM verilir. Tedaviye birkaç hafta devam edilir. B2 vitamini­nin bilinen bir toksik etkisi yoktur.

KORUNMA

Baklagiller, fındık, hayvansal protein gibi bu vitaminden zengin besinlerin diyette bulun­ması yeterlidir.