Gözyaşı, tükürük ve nazal sekresyonlarda bulunan lizozim (müramidaz) düşük moleküler ağırlıklı bir enzimdir. Bakterilerin hücre duvarındaki mükopeptidler ile reaksiyona girerek lokal konsantrasyonlarını azaltır. Gastrik asidite salmonella türlerinin ve vibrio koleranın barsaklara ulaşmasına engel olur. Deri ve vaginal sekresyonların asiditesi patojen mikroorganizmalasiyonlara karşı direnç mekanizması özetlenmiştir.
Belirli bir infeksiyon ajanına yönelik olmayan koruyucu mekanizmalar, özgül olmayan bağışıklık (nonspesifik immunite) olarak adlandırılır. Bu tip bağışıklık organizmayı çeşitli mikroorganizmaların yerleşip çoğalmasına karşı korur. Normal kişilerin deri ve mukozaları ilk ve kuvvetli pasif bir engel oluşturur. Solunum mukozasındaki silialar, mikroorganizmaların ve yabancı maddelerin orofarinkse itilerek öksürükle veya yutularak barsak içeriği ile dışarı atılmalarına neden olurlar. Vücut yüzeylerindeki epi-tel hücrelerinin parçalanması ve deskuamasyonu da adheran birçok mikroplan ortadan kaldırır.rın lokal kolonizasyonunu azaltır. Asetonla derinin lipidleri ortadan kaldırılırsa patojen koklar lokal olarak çoğalır.
Polimorf nüveli lökositler ve mononükleer fagositler de özgül olmayan bağışıklıkta rol oynarlar. En önemli fonksiyonları lokal iltihap yanıtını oluşturmaktır. Fagositoz yapan hücrelerin membranlarmda IgG ve aktive olmuş C3 için reseptörler vardır. Bunlar mikroorganizmaların hücreye girmesine yardım ederek fagositik süreci kolaylaştırırlar. Mononükleer fagositlerin fago. sitoz fonksiyonları zayıftır. Nötrotiller tarafından yapılan fagositoz kemotaksi, opsoninleş-me, hücre içine alınma ve öldürülme olmak üzere 4 fazda oluşur.
Gram negatif bakterilerin hücre duvarı antijenlerine karşı gelişen antikorlar, kompleman varlığında bakteriyolize neden olurlar.
Özgül olmayan bağışıklıkta rol oynayan bir diğer faktör de interferondur. İnterferon, hücreleri viral infeksiyonlardan koruyan bir proteindir. Virüs ile infekte hücrede oluşur ve hücre içinde virüs üremesini önler.
Özgül bağışıklık (spesifik immunite), vücutta belirli bir mikroorganizmaya karşı oluşan bağışıklıktır. Aktif ya da pasif olarak kazanılır.