Çocuklarda Aktif ve Pasif Bağışıklıklar

Gözyaşı, tükürük ve nazal sekresyonlarda bulunan lizozim (müramidaz) düşük moleküler ağırlıklı bir enzimdir. Bakterilerin hücre duva­rındaki mükopeptidler ile reaksiyona girerek lo­kal konsantrasyonlarını azaltır. Gastrik asidite salmonella türlerinin ve vibrio koleranın barsaklara ulaşmasına engel olur. Deri ve vaginal sekresyonların asiditesi patojen mikroorganizmalasiyonlara karşı direnç mekanizması özetlenmiş­tir.

Belirli bir infeksiyon ajanına yönelik olma­yan koruyucu mekanizmalar, özgül olmayan ba­ğışıklık (nonspesifik immunite) olarak adlandı­rılır. Bu tip bağışıklık organizmayı çeşitli mik­roorganizmaların yerleşip çoğalmasına karşı ko­rur. Normal kişilerin deri ve mukozaları ilk ve kuvvetli pasif bir engel oluşturur. Solunum mu­kozasındaki silialar, mikroorganizmaların ve ya­bancı maddelerin orofarinkse itilerek öksürükle veya yutularak barsak içeriği ile dışarı atılma­larına neden olurlar. Vücut yüzeylerindeki epi-tel hücrelerinin parçalanması ve deskuamasyonu da adheran birçok mikroplan ortadan kaldırır.rın lokal kolonizasyonunu azaltır. Asetonla deri­nin lipidleri ortadan kaldırılırsa patojen koklar lokal olarak çoğalır.

Polimorf nüveli lökositler ve mononükleer fagositler de özgül olmayan bağışıklıkta rol oy­narlar. En önemli fonksiyonları lokal iltihap ya­nıtını oluşturmaktır. Fagositoz yapan hücrele­rin membranlarmda IgG ve aktive olmuş C3 için reseptörler vardır. Bunlar mikroorganizmaların hücreye girmesine yardım ederek fagositik süre­ci kolaylaştırırlar. Mononükleer fagositlerin fago. sitoz fonksiyonları zayıftır. Nötrotiller tarafın­dan yapılan fagositoz kemotaksi, opsoninleş-me, hücre içine alınma ve öldürülme olmak üze­re 4 fazda oluşur.

Gram negatif bakterilerin hücre duvarı anti­jenlerine karşı gelişen antikorlar, kompleman varlığında bakteriyolize neden olurlar.

Özgül olmayan bağışıklıkta rol oynayan bir diğer faktör de interferondur. İnterferon, hüc­releri viral infeksiyonlardan koruyan bir pro­teindir. Virüs ile infekte hücrede oluşur ve hüc­re içinde virüs üremesini önler.

Özgül bağışıklık (spesifik immunite), vücut­ta belirli bir mikroorganizmaya karşı oluşan ba­ğışıklıktır. Aktif ya da pasif olarak kazanılır.