ABD’de bugüne kadar 400
ü aşkın pediatrik AİDS vakası bildirilmiştir. Bu vakaların epi-demiyolojisi erişkin AIDS’lilerde olduğu gibi risk faktörleri ile yakın bir ilişki gösterir. AIDS’li çocukların çoğunluğu intravenöz yolla uyuşturucu ilaç alışkanlığı olan annelerin veya genelev kadınlarının çocuklarıdır. Bu annelerde AİDS’in klinik veya laboratuar bulguları saptanmıştır. Birkaç AIDS’li sütçocuğu ise immünolojik bozukluğu olan ve AİDS’e özgü risk faktörleri taşıyan kişilerden kan transfüzyonu yapılmış çocuklardır.
AİDS’in çocuğa geçişi en fazla plasenta yolu ile olmaktadır. İki vakada anne sütü ile geçiş bildirilmiştir. Hastalığın çocuklara diğer bir geçiş yolu kan veya kan ürünleri transfüzyonu ile olmaktadır.
Klinik bulgular
Bildirilen vakalarda başlangıç yaşı ortalama 5 aydır. AIDS’li çocuklarda gözlenen en önemli klinik belirti tekrarlayan bakteriyel infeksiyon-lardır. Pneumocystis carinii, mikobakteri gibi fırsatçı infeksiyonlar daha geç evrede görülür. AIDS’li çocuklarda Candida infeksiyonuna sık rastlanır.
Lenfodenopati hemen tüm vakalarda gözlenen bir bulgudur. Hepatosplenomegali, kronik diyare, büyümenin duraklaması, kardiomiyopati, ensefalit diğer klinik bulgulardır. Birçok vakada kronik interstisyel pnömoni gelişir. Parotis bezinde şişme ve Kaposi sarkomu da bildirilmiştir.
Laboratuar bulguları
Çocukluk çağı AİDS’inde en önemli immünolojik bozukluk B lenfositlerini ilgilendirir. B lenfosit sayısı, artmıştır. Poliklonal hipergam-maglobülinemi vardır. Yardımcı T hücrelerinde (T4) azalma, yardımcı T hücrelerinin baskılayıcı T hücrelerine oranında (T4/T8) değişiklik gibi, T hücrelerine ilişkin bozukluklar daha geç dönemde gözlenir. Lenfositlerin mitoj enlere ve antijenlere in vitro yanıtları azalmıştır. İmmun kompleksler sıklıkla yükselmiş bulunur.
HIV antikoru tarama testi olarak ELISA yöntemi kullanılır. Bu testin «Western blot» antikor testi ile doğrulanması gerekmektedir. Bazı merkezlerde HIV kültürde üretilebilmektedir.
Tanı
Pediatrik AİDS, immun yetersizlikler ile kolayca karışabilmektedir. Kongenital Cspora-dik, genetik) immun yetersizliği AIDS’den ayıran en önemli bulgu, bu çocukların annelerinin immun fonksiyonlarının normal olmasıdır.
Prognoz
Tedavi
Çeşitli antiviral ilaçlar erişkinde denenmiştir. ÂZT ile sınırlı olmakla birlikte iyi sonuç bildirilmektedir. Çocukta AZT, kemik iliği transplantasyonu ile birlikte bir protokol çerçevesinde denenmeye başlanmıştır. Damar yolu ile gam-maglobülin tedavisi de deneme evresindedir.
AİDS virusuna karşı aşı henüz geliştirilememiştir.