Çocuklarda akut solunum yolu hastalıkla, rmın önemli bir bölümü (% 55-60) adenovirus infeksiyonudur. Bu viruslar faringokonjunktival ateş, folliküler konjunktivit, epidemik konjunktivite neden olur. Ayrıca pnömoni, merkezi sinir sistemi infeksiyonu, hemorajik sistit ve yenidoğanda sepsise de neden olabilirler.
Faringokonjunktival ateş; Etiolojide özellikle Tip 3 adenovirus rol oynar. Boğaz ağrısı, farenjit, konjunktivit, servikal adenopati ve rinit vardır. % 90 vakada 4-5 gün süren yüksek ateş görülür. Konjunktivit tek veya çift taraflı olabilir. Adenopati daha çok posterior boyun lenf bezlerini ilgilendirir. Ateş düştükten sonra konjunktivit bir süre daha, lenf adenopati, halsizlik, kırıklık ise birkaç hafta daha devam eder.
Farenjit: Tip 1, 2, 3 ve 5 adenoviruslar farenjit yapabilir. Farenjit ateşli veya ateşsiz basit bir infeksiyon şeklinde seyreder. Bazen eksüdatif bir tonsillit görülebilir.
Konjunktivit: Epidemik keratokonjunktivit çocuklarda nadirdir. Akut folliküler konjunktivit çocuklarda da görülür.
Pnömoni: Sütçocuğu ve küçük çocuk pnömonilerinin % 7-10 undan adenoviruslar sorumludur. Sütçocuklannda hastalık ölümle sonlanabilir.
İshal: Adenoviruslar sporadik ishal nedeni olabilir. İshal yapan adenoviruslarm RNA özelliklerinin, solunum yolu infeksiyonuna yol açan viruslardan farklı olduğu sanılmaktadır.
İnvajinasyon, mezenterik lenfadenopati: Adenovirus infeksiyonunun mezenter lenf bezlerinde büyümeye yol açarak sütçocukları ve küçük çocuklarda barsak invajinasyonu vakalarının etiolojisinde rol oynayabildiği bildirilmektedir.
Adenoviruslar boğmacaya benzer öksürük ve hemorajik sistit de yapabilir.
Adenoviruslar boğaz veya dışkı kültüründen saptanırlar. Serumda kompleman bağlayıcı antikor ölçülebilir.
Adenovirus hastalığının tedavisi yoktur. Askeri kışlalarda tip 4 ve tip 7 ye karşı canlı aşı uygulaması başarılı olmuştur.