CERRAHİ ÖNCESİNDE HEMOSTATİK DEĞERLENDİRME

2.Kanama hikayesi negatif olan bir hastada, daha önceden şüphelenilmemiş trombositopeni veya edinsel dolaşan bir antikoagülanı ekarte etmek için bir trombosit sayımı ve PTT yapılmalıdır.

3.Pozitif kanama hikayesi olan hastalar kanama zamanı, protrombin zamanı ve belki şartlara bağlı olarak sepsifik faktör tayinleri gibi daha detaylı incelemeyi gerektirir.

4.Diğer yönden, kısa PTT’li hastalar tromboembolizm yönünden risk altında olabilirler ve bunlarda profilaktik olarak düşük doz heparin (örneğin 12 saatte bir 5000 ünite) düşünülmelidir.

5.Kanama hikayesi negatif olan hastalardan rutin bir tarama testi olarak kanama zamanı yararlı değildir. Çünkü daha önceden örneğin aspirin vb. ilaçların alımına bağlı olarak kanama zamanında uzamalara yol açabilir ki normal kanama zamanının iki katma varan bu durumlarda cerrahide anormal kanama olmaz. Aspirinsiz bir haftalık süreden sonra kanama zamanı uzun olan hastalar önemli hemostatik defektlere sahiptir. Bunların en sık görülen nedenleri von Willebrand hastalığı ve kalitatif trombosit defektleridir. Bu hastalarda cerrahi öncesinde uygun çalışmalar yapılmalıdır zira tedavileri farklılık arzeder. Von Willebrand hastalığı olanlar cerrahi öncesi cryoprecipitat gerektirirken kalitatif defektleri olan hastalarda ise trombosit tranfüzyonları gerekir.