Çocuk büyüdükçe, büyüme hızı azalır ve büyüme için gerekli enerji miktarı da düşer. İlk yaştan sonra günlük total enerji gereksinimi artsa da vücut ağırlık birimi başına (kcal/ kg) bazal metabolizma hızının azalmasına bağlı olarak kg başına enerji gereksinimi de azalır.
Bunun yanısıra büyüme için harcanan enerjinin toplam enerji tüketimine oranı da yaşla azalır. Bu oran ilk 3 ayda % 23 iken 1 yaşında % 6 ya (tablo 7.3.2), 5 yaşında % 3 e, 9 15 yaşlarında % 1 e düşer.
Vücut işlevlerinin idamesi için gerekli enerji ve dışkı ile kaybedilen enerjinin toplam tüketilen enerjiye oranları yaş ile önemli bir ilişki göstermez. Buna karşın ilk yaştan sonra fizik aktivite artar, okul öncesi ve okul çocukluğu dönemlerinde enerjinin önemli bir oranı (% 20 28) fizik aktivite için harcanır. Bu oran orta aktivite gösteren bir erişkinde %• 6 dır.
Geçici hastalık veya beslenme yetersizliği gibi nedenlerle büyümesi duraklamış sütçocuk ları veya küçük çocuklarda bunu izleyen hızlı büyüme (büyüme yakalaması, catch up growth) döneminde günlük enerji gereksinimi 1.5 2 kez artar.
Organların göreli hacmi de enerji gereksinimini etkiler. Sütçocukluğu döneminde beyin ve karaciğer, kas dokusuna göre daha fazla enerji harcayan organlardır. Sütçocuğunda bazal enerjinin % 60 ı beyin için, % 8 i ise kas için kullanılır. Erişkinde bu oranlar % 25 ve % 30 dur.
Vücut tartısına göre diyetle sağlanması gerekli yaklaşık günlük enerji miktarları tablo 7.3.1 de verilen bazal metabolizma değerlerinden hesaplanabilir. Tablo 7.3.3 de değişik yaşlardaki kız ve erkek çocuklarda, gebe ve emziren kadınlarda ortalama tartı, boy değerleri v? Kcal ve kj olarak yaklaşık enerji gereksinimleri verilmiştir.
Bir yaşından büyük çocuklarda günlük enerji gereksinimi (1000 + yaş x 100) formülü ile de yaklaşık olarak hesaplanabilir.
Enerji gereksinimi bireysel farklılıklar gösterir. Bu nedenle tartı ve boy ölçümlerinin iz
Lenmesi ile çocuğun yaşma uygun bir büyüme temposu göstermesi, sağlanan enerjinin yeterli olduğunun en iyi göstergesidir.
Normal bir diyet ile alman enerjinin % 12 15 i proteinler, geri kalanı karbonhidrat ve yağlarla sağlanır. Erişkinlerde alkol de ek bir enerji kaynağı olabilir.