Bebeklerde Duyu Muayenesi

Ancak duyu kusuru şüphesini uyandıran bir öykü ya da bulgu varlığında yüzeysel, derin ve kortikal duyu fonksiyonları ayrı ayrı değerlendi­rilerek ayrıntılı duyu muayenesi yapılmalıdır.

Süt Çocuklarında Yüzeysel (eksteroseptif) duyu muayenesi

Hastanın gözleri kapalıyken, vücudun belir­li bölgelerine, örneğin bir pamuk yardımı ile ha­fifçe dokunarak yüzeysel duyu incelenir. Aynı muayene iğne ile yapılarak ağrı duyusu incele­nir. Isı duyusu biri sıcak, diğeri soğuk su konmuş iki cam tüp ya da metal tüp yardımı ile incelenir.

Ağrı, ısı ve dokunma duyularının uyum gös­terip göstermemesi de incelenmelidir. Örneğin kolda bir bölgede dokunma duyu kusuru olmak­sızın ağrı ve ısı duyusu kaybı söz konusu oldu­ğunda syringomyeli akla gelmelidir. Omurilikte dokunma duyusu ile ilgili liflerin, ağrı ve ısı du­yusu ile ilgili olanlardan farklı yerde çaprazlaş­ması buna neden olmaktadır. Dokunma duyusu medulla spinalisin arka kordonunda yukarıya kadar uzandığından, spinal lezyonlarda dokun­ma duyusu ağrı ve ısı duyusuna göre daha az bozulmuştur.

Periferik nöropatilerde. sinirlerin distal kı­rımları en fazla tutulmuştur. Böylece eldiven ya da çorap şeklinde analjezik ya da anestezik böl­ge ortaya çıkar ve hemen bu sinir yanından nor­mal duyu başlar.

Omurilik kesilerine bağlı felçlerde anestezik bölgenin üzerinde hiperestezik sınır vardır. Herpes zosterde de veziküller gelişmeden önce o der-matom alanında hiperestezi ortaya çıkabilir.