Bebeklerde Deri ve göbek bakımı

Doğum hastanelerinde staphylococcus aureus kolonizasyonunu ve diğer infeksiyonları önle­mek için en etkin önlem, sağlık personelinin ve annelerin bebekle ilgili her işlemden önce elle­rini sabunla yıkamalarıdır. Bunun dışında her bebeğe bir kez olmak üzere % 3 hekzaklorofen ile banyo yapılması uygundur. Hekzaklorofenin daha yüksek konsantrasyonlarının ya da % 3 lük solüsyonun birçok kez kullanılmasının özel­likle küçük pretermlerde nörotoksik etkisi oldu­ğu bildirilmiştir.

Bebek için başlıca infeksiyon kaynağı giy­sileri, beslenme malzemeleri ve hastanelerde ise personel ile diğer bebeklerdir. Annenin ciddi in­feksiyon kaynağı olma olasılığı daha azdır. Ev d$ olan infeksiyonlar, hastanede gelişen infek siyonlara kıyasla daha kolay tedavi edilebilirler.

Çocuğun bakıldığı ünite büyük olduğu oran­da infeksiyon riski artar. Üniteler 6 veya daha az hastanın alınacağı odalar şeklinde ayarlanmalıdır.

Hastanelerde yenidoğanı infeksiyondan ko­rumak için temel ilkeler aşağıda özetlenmiştir:

  1. Bebeği  elleme  minimale  indirilmelidir.
  2. İnfeksiyona eğilimi arttıracak, vücut ısı­sını düşürecek girişimlerden olabildiğince kaçı­nılmalıdır.
  3. Çocuğa bakan ve muayene eden kişiler ellerini önceden sabunla yıkamalıdır.
  4. Göbek temizliği dikkatle uygulanmalı­dır.
  5. Beslenmede anne sütüne öncelik tanın­malıdır.
  6. Elbiselerin ve yatak örtülerinin kolay temizlenmesi ve sterilize edilmesi yönünden pa­muklu olmaları tercih edilmelidir.
  7. Bebekle temas edenlerin minör infeksi yonlarma dikkat edilmelidir. Örneğin elinde ufak infekte bir lezyonu olan hemşire veya dok­tor bu görevini geçici olarak yapmamalıdır.
  8. İnfeksiyonu olan bebek, diğerlerinden izole edilmelidir.
  9. İnfeksiyon varlığında organizmanın tipi­ni belirlemek ve uygun antibiyotiği vermek için kültür alınmalı, kültür sonucunu beklemeden geniş spektrumlu bir antibiyotik uygulamasına başlanmalıdır.