Doğum hastanelerinde staphylococcus aureus kolonizasyonunu ve diğer infeksiyonları önlemek için en etkin önlem, sağlık personelinin ve annelerin bebekle ilgili her işlemden önce ellerini sabunla yıkamalarıdır. Bunun dışında her bebeğe bir kez olmak üzere % 3 hekzaklorofen ile banyo yapılması uygundur. Hekzaklorofenin daha yüksek konsantrasyonlarının ya da % 3 lük solüsyonun birçok kez kullanılmasının özellikle küçük pretermlerde nörotoksik etkisi olduğu bildirilmiştir.
Bebek için başlıca infeksiyon kaynağı giysileri, beslenme malzemeleri ve hastanelerde ise personel ile diğer bebeklerdir. Annenin ciddi infeksiyon kaynağı olma olasılığı daha azdır. Ev d$ olan infeksiyonlar, hastanede gelişen infek siyonlara kıyasla daha kolay tedavi edilebilirler.
Çocuğun bakıldığı ünite büyük olduğu oranda infeksiyon riski artar. Üniteler 6 veya daha az hastanın alınacağı odalar şeklinde ayarlanmalıdır.
Hastanelerde yenidoğanı infeksiyondan korumak için temel ilkeler aşağıda özetlenmiştir:
- Bebeği elleme minimale indirilmelidir.
- İnfeksiyona eğilimi arttıracak, vücut ısısını düşürecek girişimlerden olabildiğince kaçınılmalıdır.
- Çocuğa bakan ve muayene eden kişiler ellerini önceden sabunla yıkamalıdır.
- Göbek temizliği dikkatle uygulanmalıdır.
- Beslenmede anne sütüne öncelik tanınmalıdır.
- Elbiselerin ve yatak örtülerinin kolay temizlenmesi ve sterilize edilmesi yönünden pamuklu olmaları tercih edilmelidir.
- Bebekle temas edenlerin minör infeksi yonlarma dikkat edilmelidir. Örneğin elinde ufak infekte bir lezyonu olan hemşire veya doktor bu görevini geçici olarak yapmamalıdır.
- İnfeksiyonu olan bebek, diğerlerinden izole edilmelidir.
- İnfeksiyon varlığında organizmanın tipini belirlemek ve uygun antibiyotiği vermek için kültür alınmalı, kültür sonucunu beklemeden geniş spektrumlu bir antibiyotik uygulamasına başlanmalıdır.