Örneğin akut periton irritasyonunda solunum sırasında karın hareketsizdir. Karın bombeliğinin normal olup olmadığı değerlendirilir. Karın bombeliği artmışsa gaz, sıvı ya da- kitle olasılığı akla gelir. Meteorizm, beslenme sırasında hava yutma sonucu yemeklerden sonra görülebildiği gibi, malabsorbsiyon sendromlarmda (çöliaki hastalığı, kistik fibroz) ve barsak tıkanmalarında da oluşur. Paralîtik ileusta ya da gastrointestinal traktüsün distal bölgelerindeki mekanik tıkanmalar sonucu gelişen mekanik ileusta, gastrointestinal distansiyona bağlı olarak karın gergindir. Mekanik ileusta başlangıçta inspeksiyonla şiddetlenmiş peristaltik hareketler farkedilir. Paralitik ileusta ise dinlemekle hiçbir barsak sesine ilişkin bulgu saptanmaz. Karında asit hipoalbuminemi, portal tıkanma veya lenf yollarında tıkanıklık sonucu oluşur. Hasta sırtüstü yattığında karın yanlara doğru yayılır (kurbağa karnı). Organomegali veya karında kitleye bağlı karın gerginliği kabızlık; megakolon, hepatomegali, hidronefroz, kistik böbrek, mesanenin gerginliği, uterus veya överlerle ilgili kitleler, omentum kistleri, barsak dup-likasyonu ve tümörler gibi nedenlerle oluşabilir. Fıtıklar karın duvarında hasta nefes alırken veya öksürürken belirginleşen kabarıklıklar olarak inspeksiyonla fark edilir. Kitle el ile basınç yapılarak karın boşluğuna itilebilir. Fıtıklar en sık göbekte, epigastriumda ksifoid ile göbek arasında orta çizgide, femoral bölgede görülür. İnguinal fıtıklar skrotuma kadar inebilir.Hirschsprung hastalığında karnın sağ yarısında kabarıklık görülebilir. Defekasyondan sonra kabarıklık azalır.
Karnın çökük olması (kayık karın) yenido-ğanda diyafragma hemisinde görülür. Bu hastalarda toraks oskültasyonunda barsak sesleri duyulur. Aşırı zayıflarda da karın çökük olabilir.Karın duvarındaki venalarm belirgin olması en sık portal hipertansiyona işaret eder. Vena cava inferior ya da rena cava superior tıkanmalarında da görülür. Karın duvarındaki venöz kollateraller bazen göbek çevresinde toplanır ve buradan perifere doğru yayılır (caput medusae). Portal hipertansiyonda, umbilikal venanın veya paraumbilikal venalarm açık kaldığı durumlarda caput medusae gözlenir. Bu durumda göbek çevresi dinlendiğinde, venöz bir üfürüm de duyulabilir (Cruveilhier Baumgarten sendromu).
Zayıf sütçocuklarmda karın derisi altında barsaklar gözle farkedilir. Peristaltizmin artması barsak tıkanıklığı işaretidir. Peristaltik dalgaların karnın üst bölümünde ve soldan sağa doğru olması pilorda bir engel olduğunu gösterir. Yeni doğan bebekte bu bulgu hipertrofik pilor stenozuna işaret eder.