Fizik muayene sırasında hasta terli ve ateşlidir. Özellikle pnömokokal pnömonisi olan hastaların yaklaşık yarısında peroral Herpes simplex infeksiyonuna ait veziküller saptanır. Taşikardi ve taşipne belirgindir. Yüzeyel solunuma bağlı alveolar hipoventilasyon sonucunda ve pnömonik infiltrasyon bölgesinde ortaya çıkan arteriovenöz şant nedeniyle hastalarda santral tipte bir siyanoz gözlenebilir. Ciddi pnömoni olgularında hepatosellüler hasara bağlı sanlık ortaya çıkabilir(24). Göğüs duvarının pnömoninin olduğu tarafı solunuma daha az katılır. Bu durum akciğerdeki konsolidasyon ve o taraftaki istemli adale spazmı sonucudur. Palpasyonla pnömonik konsolidasyon alanı üzerinde vokal frernitus artmış olarak alınır. Bazen plevral sürtünme sesi palpe edilebilir. Perküsyonla bu alan üzerinde matite bulunur. Oskültasyonla başlangıçta bu bölgede solunum seslerinde azalma saptanır. Takiben sıvı ile dolu alveollerden köken alan ve derin inspiriumda belirginleşen ince, krepitan railer ve konsolidasyona uğramış akciğer parenkimi içinde açık kalan bronşlann neden olduğu tu-ber sufl, karakteristik bulgulan oluşturur. PnÖmoniye eşlik eden bir plörezi halinde plevral frotman da duyulabilir. Bunlar dışında özellikle diafragmatik plörezili olgularda akut batın tablosu gözlenebilir. Bazen bu durum yanlışlıkla apendiks veya bir başka organ perforasyonu tanısıyla gereksiz laparatomilerin yapılmasına neden olur(13). Pnömoni sırasında oluşan bakteriyemi sonucunda menenjit, septik artrit ve çeşitli cilt lezyonlanna ilişkin bulgular ortaya çıkabilir.
Öte yandan altta yatan ciddi bir pulmoner hastalığı olan ya da kanserli veya alkolik kişilerde bakteriyel pnömoni önemli sistemik
belirtilerle kendini gösterir. Daha önce sayılan ateş, pürülan balgam ve nefes darlığına ek olarak konfüzyon, şiddetli bulantı ve kusma, hipotansiyonla birlikte şok tablosu gelişebilir. Fizik muayene bulguları bir önceki gruba kıyasla daha az olabilir. Konsolidasyona ilişkin bulgular saptanmayabilir. Yaygın railerin duyulması sık rastlanan bir bulgudur. Hastalann %15-20’sİnde plevral effüzyon bulunur. Yoğun bakım ünitelerinde izlenen, entübe hastalarda ortaya çıkan bakteriyel pnömoniler, sadece multipl organ yetmezliği (renal yetmezlik, hepatosellüler sanljk, koagülasyon defektleri, gastrointestinal kanama gibi) ile kendini gösterebilir.