Hastanın ateşini dilinin altına, koltuk altına ya da nazikçe makata yerleştireceğiniz bir termometre ile ölçebilirsiniz. Kulaktan ateş ölçmek için tasarlanmış bazı dijital termometreler de vardır. Kişi sıcak ya da soğuk bir şey içtikten ya da sıcak banyo yaptıktan sonra ateşini ölçmeyin. Aksi taktirde, yanlış bir termometre okuması yapmış olursunuz.
Oral civa termometreleri dilin altına yerleştirilmek için tasarlanmışlardır, ama koltuk altına da yerleştirilebilirler (ancak doğruluk derecesi biraz daha az olur). Rektal tennometreler ise yalnızca makattan kullanılmak üzere tasarlanmışlardır ve makata uygulanması gereken tek termometre bunlardır.
Termometreler, eski moda civa termometresinden, okuması daha kolay olabilen, daha hızlı, dijital türlere kadar pek çok şekilde üretilmişlerdir. Bir civa termometresi kullanacaksanız, termometreyi üst kısmından tutup civayı haznenin altına doğru çalkalamak için bileğinizi bir ya da iki kez çabuk çabuk sallayın.
Hazneyi dilin alüna yerleştirip kişiden ağzını kapatmasını isteyin ve termometreyi 3 dakika kadar öylece bırakın. Termometreyi çekip civanın nerede durduğunu görene kadar yan çevirin. Buna derece okuma denilmektedir. Elektronik tennometrenin çok farklı modelleri vardır. Elektronik bir termometre kullanacaksanız, termometreyi dilin altına ya da kulağa yerleştirip bipleyinceye ya da ışığı yanıp sönmeye başlayıncaya kadar orada tutun.