Aşık Veysel Hayatı, Kısaca
Aşık Veysel
Ünlü halk ozanı Aşık Veysel’in soyu Avşar Türkmenlerinin Şatırlı kabilesinden gelir. Soyadı Şatıroğlu’da bu kabileden kaynaklıdır. Ünlü Türk halk ozanı Veysel Sivas ili Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde dünyaya gelmiştir. 21 Mart 1973’te yine memleketi Sivrialan’da vefat etmiştir. Yedi yaşlarında geçirdiği çiçek hastalığı yüzünden sol gözünü, ardından da geçirdiği kaza nedeniyle sağ gözü işlevini yitirmiştir.
Babası sayesinde bağlamayla tanışmıştır. Evlerine daima aşıklar gelir ve onlar türkü söylediği esnada Veysel’inde türküyle ve bağlamayla ilgilendiğini anlayan babası Veysel’e bir bağlama almıştır. O günden bu yana bağlama Veysel’in elinde şekillenmiştir. İlk bağlama eğitimini babasının arkadaşı Çamşıhılı Ali’den alan Veysel daha sonralarda ise Yunus Emre, Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Dertli, Dadaloğlu, Erzurumlu Emrah gibi aşıklardan da ilham almıştır.
Aşık Veysel’in ünlü olmasını sağlayan kişi o dönemde Sivas Lisesi edebiyat öğretmenliğinde bulunan Ahmet Kutsi Tecer’dir. 1931 yılında Tecer’in gayretleri sayesinde Veysel adını ülkeye duyurmuştur. 1933 yılında Atatürk için söylediği bir türkünün ardından Ahmet Kutsi Tecer’in de katkısıyla Aşık Veysel tüm Türkiye’de tanınan biri haline geldi. Bu tarihe kadar köyünden dışarıya adımını atmamış Aşık Veysel Türkiye’nin birçok yöresini gezerek türküler söylemiş, ününe ün katmıştır. İstanbul Radyosu’nun ilk yayınlarında türkü söylemiş, 1941-46 yılları arasında ise Köy Enstitüleri’nde halk türküleri ve bağlama eğitimi vermiştir.
Türkçe’yi özenle diline yansıtan Veysel, yapıtlarınsa sade bir dil tercih etmiştir. Bu sistemi başarısının bir nedenidir. Daima ülkenin bütünlüğü için kardeşlik için mesajları vermiş, bilim ve teknolojiyi hedef tutmuş Veysel, bunları samimi bir şekilde eserlerine yansıtmıştır. Bazı eserlerinde ise doğa, toplumsal olayları anlatmış ve siyasete ince eleştiriler göndermiştir. Eserleri; Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) . Vefatının ardından tüm şiirleri 1984 yılında Bütün şiirler adındaki eserde toplanmış ve yayınlanmıştır.
Aşık Veysel’e 1952 yılında İstanbul’da büyük bir jübile yapılmıştır. 1965 yılında ise Türkiye Büyük Millet Meclisinin özel bir kararıyla “Anadilimize ve Milli Birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü” Aşık Veysel’e aylık bağlanmıştır. Her yıl Şarkışla’da adına şenlik yapılır.
Aşık Veysel’in Hayatı Hakkında