Heparinin ortalama dozu (5000 ünite intravenöz) tam kan pıhtılaşma zamanını sadece 3-4 saat kontrol değerin iki katında tutacağından kısa bir süre bekleme pıhtılaşma zamanının normale dönmesine neden olur. Büyük bir doz kullanılmışsa, acil cerrahi için aday olan bir hastada etkisini notralize etmek gerekir.
İntravenöz verilen bir heparin dozundan hemen sonra gerekli olan protamin sülfat (miligram olarak), son heparin dozunun (ünite olarak) 1/100’üne eşittir. Heparinin biyolojik yarı ömrü 1 saatten azdır, protaminin dozu, heparinin son dozundan sonra zaman geçmişse azaltılır; 30 dakikada hesaplanan dozunun yarısı gerekir; 4-6 saatte nötralizasyon için nadiren gerek vardır. Heparinin subkutan veriliminden sonra, protamin dozu son heparin dozunun (ünite olarak), 1/100’inin sadece %50 – 75’iyle (mg olarak) çarpımı olmalıdır, ancak protaminin tekrar verilmesi gerekebilir, çünkü heparinin emilimi devam ediyor olabilir.
Protamin daima yavaş intravenöz enjeksiyonla verilmelidir. Süratli enjeksiyon trombositopeniye neden olabilir. Eğer fazla miktarda verilirse protamin zayıf bir antikoagulan olarak hareket eder.Düşük platelet sayımı, kötü pıhtı, fibrin yıkım ürünleri (FDP) ve fibrin monomerleri varlığı ile karakterize dissemine intravasküler koagülasyon (DIC),Primer fibrinolizis, burada nekrotik karaciğer plazminojen aküvatörlerini temizleyememektedir. Genelde, plateletler ve faktör V ve VIII, DIC ten daha az çarpıcı şekilde azalırlar. Yükselen FDP seviyeleri tanısal değildir; kanama olmaksızın bunların temizlenmesi şiddetli karaciğer hastalığı olması dolayısıyla bozulmuştur.
Karaciğer hasarından kaynaklanan pıhtılaşma faktör bozuklukları, Vitamin K.nın fazla dozda parenteral olarak verilmesine bile yanıt vermezler. Vitamin K sadece, uzamış protrombin zamamyla yansıtılan şekilde tıkanma sarılığına bağlı vitamin K emiliminin bozulmasına bağlı eksiklikleri düzeltebilir.
Platelet eksikliğinde eğer 10 üniteden daha fazla tam kan süratle verilirse bir sorun olabilir. Depolama sırasında bozulan faktörler sadece faktör V ve VHI’dır ve karaciğer hastalığında multipl transfüzyon yapılsa bile beklenilmeyen bir sorun yaratmazlar. Faktör V hemostaz için en az normalin %5 – 10 seviyesinde olmalıdır ve faktör VIII karaciğer hastalığında genellikle yükselir.