Anjiyografi

Anjiyogram, karmaşık bir yöntemdir, çünkü boyanın, doğrudan, incelenecek olan damara zerk edilmesi gerekir. Doktor, lokal anestezi yoluyla derinizin belli bir bölgesini uyuşturur ve daha sonra deriye ve derinin hemen altındaki damarın içine, genellikle kol veya bacak bölgesindeki bir atardamara, bir sonda (plastik bir tüp) ile girer.

Sonda, kalp, böbrek veya akciğer atardamarları gibi, hedefine ulaşana kadar atarda­mardan içeri doğru ilerletilir. Sondanın doğru damara ulaşa­bilmesi için, bu işlem esnasında röntgen filmleri çekilir.

Sonda, hedefine ulaşıp yerleş­tiğinde, kontrast madde zerk edilir. Kontrast maddenin kan damarları içerisinde izlediği yol, bir kamera ile veya bir dizi film halinde kaydedilir.

ptca

Kontrast madde zerk edildi­ğinde, çoğu kişi bir sıcaklık hisseder. Damar içine girilerek yapılan tüm yöntemlerde olduğu gibi, bir takım sorunlar yaşama riski, küçük de olsa vardır. Bazı kişilerde, kontrast maddeye karşı alerji meydana gelebilir.

Manyetik Rezonans Anjiografi

Manyetik rezonans görüntülemede (MRG) olduğu gibi, manyetik rezonans anjiyografide de (MRA), iç organların görüntülerini elde etmek için, güçlü manyetik bir alan ve radyo dalgaları kullanılır. MRG’nin aksine, MRA’da damarlar çok açık bir biçimde görülür. Klasik anjiyogramın aksine, MRA, iğne, sonda, boya kullanımını gerektirmez veya radyasyona maruz bırakmaz. Özellikle, atardamarlardaki daralmaları ve baş bölgesinde bulunan damarlardaki anormal genişlemeleri (anevrizma­ları) araştırmada ve karın bölgesindeki ve bacaklardaki atardamarları görüntülemede faydalıdır.

Henüz MRA geliştirilmemişken, kan damarlarının görüntülerini elde etmek için, X-ışınlarının kullanıldığı bir anjiyogram gerekiyordu. Bazı kan damarlarının görüntülerini elde etmede anjiyogram, halen MRA’nın var olan türlerinden daha doğru sonuçlar sağlamaktadır.

MRA, acı vermeden uygulanan bir yöntemdir. Görüntü elde ettikçe bir vuruş sesi çıkaran, tüp şeklin­deki bir makinenin içerisinde bulunan bir zeminde, hareketsiz olarak uzanırsınız. Vücudunuzda, beyin anevrizması klipsi veya kalp pili gibi belli metal implantlar veya aygıtlar bulunuyorsa, MRA çektirme­meniz gerekir. Vücudunuzda bu tür metal aygıtlar taşıyorsanız, radyolo­gunuza bunu belirtin.

Kontrast Maddenin İçerisinde Bulunan Iyodine Karşı Alerji

Bazı kişilerin, bazı görüntüleme yöntemlerinde zerk edilen kontrast maddenin (boyanın) içinde bulunan iyodine karşı alerjisi vardır. İyodin alerjisi, yüzde veya boğazda kızarıklıklara ya da şişliklere, baş ağrısına, karın ağrısına ve kusmaya yol açabilir.

Eğer iyodine alerjiniz olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza ve radyologu­nuza bunu belirtin. Test için başka tür bir kontrast madde kullanabilir.