Alerjik İç Burun İltihabı ( Bahar Nezlesi )

Alerji olarak, alerjen (alerjiye sebep olan) maddeye maruz kalın­dığı zaman, bu madde tarafından tetiklenir. Bazı insanlar, doğuştan alerjenlere karşı güçlü tepkilere sahiptirler.Tüm insanların, burun, boğaz ve göz dokuları beyaz kan hücre­leri ihtiva eder, bu hücreler immünoglobülin E (IgE) antikorlar üretir. Alerjik insanlarda, IgE antikorları, başka bir grup beyaz kan hücresi üretir (Mast hücreleri); bu hücreler, iltihaplanma ve aşın miktarda mucus (sümük) üreten histamin gibi maddeleri yaratır.

Alerjik iç burun iltihabı, belli bir mevsimde ve belli bir polenden tetikleniyorsa, buna bahar nezlesi denir. Sadece polen­lere karşı alerjik olanlar, tepkile­rinin sezonluk olduğunu görür.

22038

Baharda ağaç polenleri, çim polenleri yaz mevsiminde, yabani ot polenleri, yaz ve sonbahann ilk dönemlerinde sık rastlanılanlardır.Çoğu insanda yıl boyunca, allerjik iç burun iltihabı vardır. Bu insanlar iç mekan alerjenlerinden etkilenirler, toz (akar denen, özellikle sıcakta ve nemli havalarda tahriş eden maddeler üreten mikroskopik böcekleri içerir), küf ya da kıl ve cilt hücre­leri gibi. Kıl ve cilt hücreleri (ya da saç ve cilt hücreleri üzerindeki salya) daha ziyade kepek diye bilinir, hayvan döküntüleridir.

Yıl boyu allerjik iç burun iltihabı yaşayan kişiler için net bir alerjen bulunamamıştır. Alerjik iç burun iltihabma sebep olan alerjenler daha çok havadan gelir. Nadiren yiyecek allerjileri, alerjik iç burun iltihabına yol açar. İnsanlar 50 yaşına geldiklerinde, alerjik iç burun iltihabı daha az yoğun hale gelme eğilimindedir.

SEMPTOMLAR
Belirtiler, geniz tıkanması, burun akması; gözlerin kızarması, kaşın­ması, sulanması, mukoza üretmesi; sık sık aksırma; boğaz ve ciltte tahriş olma şeklindedir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Belirtilerle yaşamanız zorlaşıyorsa, doktorunuzu görün. Belirti­lerinizi sizle tartışacak ve aldığınız ilaçları soracaktır. (Beta blokerler, oral kontraseptifler – koruyucular ve tiroid hormanları nazal belirti­lere sebep olurlar). Aynı zamanda, hobileriniz ve işiniz de sizin alerjenlere maruz kalmanıza sebep olabilir. Doktorunuz burnunuzu, polipler ya da sinüs iltihapları açısından inceleyecektir.

Alerjiden şüphelinilirse, cilt testi (ya da cilt üzerinde allerji testi veya olası alerjenlerin cilt üzerine enjekte edilmesi), durumu teyid eder. Alerjinizin teşhis edilme­sinde, belli alerjenlere karşı IgE antikorları için kan testi de yardımcı olur.

İç burun iltihabı için reçeteye bağlı olmayan birçok ilaç bulunur. Psödoederfin içeren dekonjestan haplar da işe yarayabilir; ancak şekeriniz, yüksek tansiyonunuz, koroner damar hastalığınız, dar açı göz tansiyonunuz veya idrar zorluğunuz varsa, psödoederfin almadan önce doktorunuzla görüş­melisiniz.
Bazı kişilerde baş dönme­sine, ağırlığa, görmede bulanıklığa, idrara çıkmada zorlanmaya veya başka yan etkilere sebep olmasına rağmen, klorofeniramine veya difenhidramin gibi, reçeteye bağlı olmayan anthistaminler çok etkilidirler ve ayrıca pahalı değil­dirler.

50 yaşın altodaki birçok kişi kullanmaktadır.Kabul edilemez yan etkiler oluşursa, doktorunuz daha pahalı ilaçlar (ancak daha az etkili olmayan) yazabilir, setirizin, loratadin ve fexofenadin içeren, sakinleştirici olmayan antihista-minler önerebilir. Bu ilaçlar daha az sakinleştiricidir. Doktorunuz, yatmadan önce almak üzere, kloro­feniramine veya difenhidramin gibi, sakinleştirici antihistamin; sabah almak üzere de sakinleştirici olmayan antihistamin verebilir.