Besin Alerjisi Ve Hassasiyeti

Besin alerjisi ise bağışıklık sisteminin besine verdiği olumsuz bir tepkidir (çok az oranda olsa bile). Bu durum vücudun bir besine karşı antikor ürettiği zamanlarda oluşur ve bu antikorlar alerjik bir reaksiyon yaratarak tepki verirler. Kaşınma, ağız, dudakların ve teneffüs yollarının kabarması (bazen nefes alma problemlerine yol açar), kaşınan deri veya döküntü, hırıltılı solunum ve bilinç kaybı bu hastalığın belirtileridir.

Sorun yaratan besinin sindirilmesinden sonraki ilk dakikadan 1 saate kadar belirtiler etkisini gösterebilir. Anafilaksi (aşın duyarlılık), nadir vakalarda görülen ani, ağrılı ve yaşamı tedit edici tepkiler üretebilir.

Önemli sayılabilecek alerjiler genelde besinlerin içinde bulunan katık maddelerinden kaynaklanır (sülfit gibi). Sülfit içeren yiyecek ve içecekler, bazı insanlarda, çok ciddi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olabilirler. Ama ters tepkiye sebep olan maddenin sülfit olduğu, tam olarak netleşmemiştir.

obur

Doktorunuz besine alerjiniz olduğunu düşünüyorsa, sizi bir alerji uzmanına yönlendirebilir ve bu hekim de sizin tıbbi geçmişinizi inceler. Ardından bir kan veya cilt testi uygulayabilir. Cilt testi boyunca, besin aktarımı yapılır ve placebo maddeleri iğne deliği yardımıyla deriye yerleştirilir. Bu besine karşı oluşan tepki şişkinliğin artmasıyla gözlemlenir. Bu da bu sizin bu besine yüzde 50’den fazla bir oranla alerjiniz olduğu anlamına gelir. Bu test, alerjinin ortaya çıkarılmasında oldukça etkilidir.

Kan testleri, enzime bağlı bağışıklık deneyinin analizini ve diğer bazı testleri içerir. Bunlar kandaki IgE antikorlarının oranını ortaya çıkarır. Yalnız bu testlerin kusursuz olduğu söylenemez.

En güvenilir test besin düzeninde kısıtlamalara gidilmesidir. Bu testte, tüm şüpheli besinleri (sütlü besinler, kafein, alkol, tahıl, kırmızı et ve şeker gibi) 2 hafta boyunca kullanmasınız ve ardından hepsini bir günde alırsınız. Besin düzeninizde bu kısıtlamalara gitmek sizi daha iyi hissettiriyorsa ve bu besinlere geri döndüğünüz zaman tekrar belirtiler ortaya çıkıyorsa, bu besinlerden birine alerjiniz var demektir.

Alerjik besini tüketmemek dışında, bu hastalığın bir tedavisi yoktur. Bu şekilde alerjik yapıya sahip olan bireylerin, ilk anafilaktik tepkiye karşı yanlarında epinefrin iğneleri taşımaları gerekir.


Kolon Polipleri

Polipler genellikle zararsız tümörlerdir. Ama bazı çeşitleri kansere yol açabilir. Kolonoskop kullanılarak teşhis edilir. Işıklı, mini kameralı ve tıbbi araçlar bulunduran bir tür esnek endoskop olan kolonoskop; biyopsi ya da poliplerin alınması için kullanılır.